Επεσαν οι υπογραφές για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις -Ποιες μπαίνουν στη λίστα - iefimerida.gr

Επεσαν οι υπογραφές για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις -Ποιες μπαίνουν στη λίστα

Επεσαν οι υπογραφές για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις -Π
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόφαση που θα προκαλέσει «αποσυμφόρηση» για τις συνεπείς επιχειρήσεις, καθώς ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται σε αυτές χωρίς έλεγχο και κατά προτεραιότητα, υπέγραψε η Κατερίνα Σαββαΐδου. Η κίνηση γίνεται προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς με την επίσπευση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, θα δημιουργηθεί ειδικός κατάλογος επιχειρήσεων που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται ως εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Αν και η απόφαση δεν προσδιορίζει χρονικά το διάστημα επιστροφής του ΦΠΑ, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διαδικασία που θα ολοκληρώνεται μέσα σε επτά ημέρες.

Για να μπουν στον κατάλογο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην έχουν, ή να έχουν τακτοποιήσει τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, να κάνουν εμπρόθεσμη δήλωση τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους και να μην έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων κριτηρίων. Πιο απλά, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν δείξει απόλυτη συνέπεια στις φορολογικές υποχρεώσεις τους στο παρελθόν.

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων θα καθορίζεται τον Ιανουάριο κάθε έτους, ενώ ειδικά για το 2014 θα καταρτισθεί άμεσα και θα ισχύσει για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 01.01.2014, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.

Πάντως, στην απόφαση επισημαίνεται ότι «για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου είναι δυνατή, παρά την ένταξη στον ως άνω κατάλογο, η διενέργεια ελέγχου πριν την επιστροφή του ΦΠΑ σε περίπτωση ύπαρξης ισχυρών ενδείξεων παραβατικότητας της επιχείρησης, ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργείται ετησίως δειγματοληπτικός έλεγχος του ΦΠΑ ποσοστού τουλάχιστον 10% των επιχειρήσεων του καταλόγου, μετά τη διενέργεια της επιστροφής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ