Μνημόνιο ειρήνης υπέγραψαν Κίεβο και αυτονομιστές -Κατάπαυση του πυρός και «νεκρή» ζώνη - iefimerida.gr

Μνημόνιο ειρήνης υπέγραψαν Κίεβο και αυτονομιστές -Κατάπαυση του πυρός και «νεκρή» ζώνη

Μνημόνιο ειρήνης υπέγραψαν Κίεβο και αυτονομιστές -Κατάπαυση του πυρός και «νεκρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα βήμα προς την επίλυση της κρίσης έκαναν οι δύο εμπόλεμες πλευρές της Ουκρανίας. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο ειρήνης, που ορίζει κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης, 30 χλμ., στην ανατολική Ουκρανία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις επτά ωρών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στο Μινσκ. «Εχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα. Η συμφωνία προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση της χρήσης των όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων» πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να μην κάνουν χρήση βαρέων όπλων στις κατοικημένες περιοχές, όπως και να πετούν μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη ζώνη ασφαλείας, που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας «όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι» δεν θα εισέρχονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλήρους ασφάλειας», δήλωσε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι από την πλευρά των αυτονομιστών που εκπροσωπούν την αποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν συζητήθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ