Δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες και φόρο πετρελαίου στα επίπεδα του 2011 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες και φόρο πετρελαίου στα επίπεδα του 2011 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες και φόρο πετρελαίου στα επίπεδα του 2011 ζητά ο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τροπολογίες για τη δωρεάν παροχή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα επίπεδα του 2011 κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος, το οποίο εισάγεται την Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς συζήτηση και επεξεργασία.

Για τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση των σχετικών διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με τον ν.4092/2012 και την επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του Ν.3986/2011. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αιτιολογική έκθεση, και για αυτό δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανέναν φόρο (ειδικό φόρο, ΦΠΑ). Ακόμη επισημαίνεται ότι χάθηκαν πάνω από 273 εκατ., από την εξίσωση του ΕΚΦ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, όπως και ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης το Μάρτιο του 2011 ήταν στα 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα, και με την επαναφορά στα επίπεδα εκείνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,90 ευρώ το λίτρο από το 1,20 που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης, φέτος, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη δεύτερη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και προτείνει διάταξη σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Επίσης, προτείνει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου να χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 Κwh το τετράμηνο (ή 3.600 Κwh το χρόνο). Μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν να πληρώνεται με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Ποσότητα πέραν αυτής να τιμολογείται με την αντίστοιχη τιμή που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εξόφληση σε 24 άτοκες δόσεις των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού και σε ειδικές περιπτώσεις, αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής και αυτών των δόσεων, να δίδεται η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ