Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η κρίση έκανε τους Ελληνες αλληλέγγυους [εικόνες] - iefimerida.gr

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η κρίση έκανε τους Ελληνες αλληλέγγυους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα αντλεί διδάγματα από την κρίση και γίνεται περισσότερο αλληλέγγυα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της "Μεγάλης Υφεσης" πολλαπλασιάστηκαν τα δίκτυα αλληλεγγύης, οι συνεταιρισμοί, και πρωτοβουλίες ανταλλαγής προϊόντων, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ελληνες συνειδητοποίησαν ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνεργασία».

Οι πρωτοβουλίες αυτές «έχουν τη ρίζα τους», αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο, «το 2011, στο Κίνημα των Αγανακτισμένων». «Αυτές οι νέες συλλογικές πρακτικές μέσα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτούς της υγείας, της εργασίας ή της εκπαίδευσης», επισημαίνει το άρθρο, «ξεκίνησαν να εμφανίζονται όταν άρχισαν οι ελλείψεις (χρηματοδότησης) από πλευράς πολιτείας, αλλά και η εξαθλίωση που προκλήθηκε από τις επιβαλλόμενες από τους δανειστές (τη λεγόμενη τρόικα: ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) πολιτικές της λιτότητας με αντάλλαγμα τα δανεικά στην Ελλάδα ύψους 240 εκατ. ευρώ για να ανακάμψει».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει μια σειρά παραδειγμάτων τέτοιων συλλογικών πρωτοβουλιών. Μάλιστα, ανατρέχει στην ιστοσελίδα του συλλογικού καφενείου «Το Παγκάκι» στο Κουκάκι, τονίζοντας ότι οι δημιουργοί του, άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι, ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, έχοντας την ανάγκη να δώσουν λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης και βασιζόμενοι στην αρχή της αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη δράση με έδρα τη Βόρεια Εύβοια, τη «FreeandReal», η οποία αν και δημιουργήθηκε δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο «ανδρώθηκε» από το 2010 και μετά και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός οικολογικού χωριού στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

«Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής βασισμένο στη φύση και την αυτάρκεια με μια παιχνιδιάρικη διάθεση για την ανακάλυψης των διαπροσωπικών σχέσεων» εξηγεί στο Πρακτορείο η Κάτια Χατζηδημητρίου, η οποία όπως λέει, εντάχθηκε στην πρωτοβουλία για να ξεφύγει από τη μιζέρια και τη δυστυχία της κρίσης.

Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών δήμων, πολιτών κι επιχειρήσεων για συγκεντρώσεις φαρμάκων, ρούχων, τροφίμων, βιβλίων κ.α.

Ο Γαβριήλ Κωλέτης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, εξηγεί στο πρακτορείο ότι «αναμφίβολα, η κρίση επιτάχυνε τη συνειδητοποίηση μιας σειράς ολισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας: έναν κάποιο ατομικισμό, μια αντίθεση με το κοινό καλό και ειδικά με τη φύση, την οποία οι έλληνες δεν προστατεύουν αρκετά».

«Βασισμένη στον καταναλωτισμό, η ελληνική οικονομία πραγματικά κατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης, βυθίζοντας τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση τα τελευταία έξι χρόνια, με ένα συρρικνωμένο ΑΕΠ κατά 25% και ένα εκτοξευμένο ποσοστό ανεργίας στο 27%, το χειρότερο μέσα στη ζώνη του ευρώ» τονίζει το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Ο κ. Κωλέτης επισημαίνει στο ρεπορτάζ ότι με δεδομένο ότι πολλές φορές οι έλληνες από τη δεκαετία του '80 και μετά, κατανάλωναν περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να σηκώσουν οι δυνατότητές τους, «αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορούσε να συνεχίσει αιωνίως». Παράλληλα, ανέδειξε και τον ρόλο της ελληνικής οικογένειας η οποία πάντα αποτελούσε καταφύγιο για τη λύση τυχόν προβλημάτων και οικονομικής φύσης, με αποτέλεσμα να λειτουργεί και αποτρεπτικά για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για συλλογικότητα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεχίζει την ανάλυσή του για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη για συλλογικότητα «χτύπησε κατά κάποιο τρόπο και την πόρτα της άρχουσας πολιτικής τάξης, της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ». «Αντιμέτωπος με το πολιτικό αδιέξοδο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», εξηγεί το ρεπορτάζ, «αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνεργασία του μεγάλου του αντιπάλου Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών».

«Από τότε», συμπληρώνει το Πρακτορείο, «η Ελλάδα γνώρισε μια σχετική πολιτική σταθερότητα και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της, που επέτρεψαν την εμφάνιση νέων κομμάτων, όπως "Το Ποτάμι" από την κεντροαριστερά, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς κέρδισε την πρωτιά στις ευρωεκλογές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ