Δικηγόροι: Αντισυνταγματική η έφοδος εφοριακών σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα - iefimerida.gr

Δικηγόροι: Αντισυνταγματική η έφοδος εφοριακών σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα

Δικηγόροι: Αντισυνταγματική η έφοδος εφοριακών σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για προσβολή στον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων των πολιτών κάνει λόγο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, απαντώντας στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τους ελέγχους που μπορεί να κάνουν οι φορολογικές αρχές σε σπίτια φορολογουμένων, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής, τονίζει ότι η φορολογική διοίκηση δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να περιορίσει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. «Για την έρευνα σε κατοικία απαιτείται πάντοτε η παρουσία δικαστικού λειτουργού, ανεξαρτήτως του σκοπού της κάθε έρευνας»

Επιπλέον, όπως τονίζει, το Σύνταγμα δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ διοικητικών ή ανακριτικών ερευνών. Με δεδομένο ότι ο φορολογικός έλεγχος μπορεί να έχει ως επακόλουθο την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, αλλά και κίνηση της ποινικής δίωξης εις βάρος του φορολογουμένου, η μη διασφάλιση των όποιων εγγυήσεων κατά το στάδιο αυτών των ελέγχων οδηγεί σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του ελεγχόμενου.

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Αλεξανδρής απαντώντας στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ σημειώνει ότι είναι προδήλως αντισυνταγματική.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ