Ανακαλύφθηκε η εξίσωση της ευτυχίας: Προβλέπει τη στιγμιαία απόλαυση - iefimerida.gr

Ανακαλύφθηκε η εξίσωση της ευτυχίας: Προβλέπει τη στιγμιαία απόλαυση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια μαθηματική εξίσωση που μπορεί να προβλέψει την στιγμιαία απόλαυση και υποστηρίζουν πως κατάφεραν να βρουν την εξίσωση της ευτυχίας. Συγκεκριμένα όπως γράφει και το BBC οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου αποκάλυψαν πως τα αποτελέσματα ευτυχίας συσχετίζονται με περιοχές που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικές για την ευημερία.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η εξίσωση, που δημοσιεύτηκε στην «Pnas Journal», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των διαταραχών της διάθεσης και της ευτυχίας σε μια μαζική κλίμακα.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τις αποφάσεις του παρελθόντος και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές και να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο χαρούμενος λες ότι είσαι ανά πάσα στιγμή» δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ρομπ Ρούτλετζ από το University College του Λονδίνου.

«Ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι θα πρέπει να κάνεις για να επιβραβευθείς, επομένως όλες οι αποφάσεις, οι προσδοκίες και τα αποτελέσματα είναι πληροφορίες που χρησιμοποιεί για να βεβαιωθεί ότι θα λάβεις τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον. Όλες οι πρόσφατες προσδοκίες και επιβραβεύσεις συνδυάζονται για να προσδιοριστεί η τρέχουσα κατάσταση της ευτυχίας σας» δήλωσε στο BBC.

Για παράδειγμα, αν σκέφτεται κάποιος να πάει σε ένα εστιατόριο, έχοντας μικρές προσδοκίες αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία που θα έχει στο γεύμα, αν το φαγητό είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Κάνοντας όμως θετικές σκέψεις, πριν το γεύμα ξεκινήσει ακόμα και λόγω της αναμονής αυτού του γεγονότος, μπορεί να βελτιώσει την ευτυχία του.

Για την κατασκευή του μαθηματικού μοντέλου, η ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα 26 ανθρώπων που έκαναν μία εργασία στην οποία, μέσα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές, επέλεξαν ανάμεσα σε ξεκάθαρες και επικίνδυνες νομισματικές επιβραβεύσεις. Με το που ολοκλήρωναν ορισμένα τεστ, καλούνταν να αναφέρουν το επίπεδο ευτυχίας. Επίσης, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων περνούσαν από μαγνητικό τομογράφο.

Στη συνέχεια, η εξίσωση αυτή εφαρμόστηκε σε πάνω από 18.000 ανθρώπους που έπαιξαν ένα παιχνίδι κινδύνου – ανταμοιβής σε smartphone.

Όσοι δεν έχουν πτυχία μαθηματικών, μπορεί να το βρουν δύσκολο να διαβάσουν την εξίσωση, ωστόσο ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος στο παιχνίδι στο κινητό του τηλέφωνο κατεβάζοντας την εφαρμογή «The Great Brain Experiment», παρεχοντας έτσι περισσότερα στοιχεία για το έργο των επιστημόνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ