Tι είναι ο ιός Τσικουνγκούνια που μεταδίδεται με τα κουνούπια και έχει τρομοκρατήσει τη Φλόριντα - iefimerida.gr

Tι είναι ο ιός Τσικουνγκούνια που μεταδίδεται με τα κουνούπια και έχει τρομοκρατήσει τη Φλόριντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήσυχοι είναι οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ, μετά τα δύο πρόσφατα κρούσματα στη Νότια Φλόριντα μίας επικίνδυνης ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Η νόσος, που προκαλεί σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και σε σπάνιες περιπτώσεις είναι θανατηφόρα, έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλη τον Καραϊβική κατά τους τελευταίους μήνες.

Από τις προηγούμενες 234 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όλα ήταν σε άτομα που τσιμπήθηκαν από κουνούπια καθώς ταξίδευαν.

Τα δύο άτομα, το ένα στο Μαϊάμι και ένα στην κομητεία του Παλμ Μπιτς, δεν είχαν ταξιδέψει πριν αρρωστήσουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.

Ο ιος Τσικουνγκούγια, έχει μολύνει περισσότερους από 350.000 ανθρώπους σε όλη την Καραϊβική, δεδομένου ότι έφθασε για πρώτη φορά εκεί από την Ασία τον Δεκέμβριο, και σκότωσε 21 ανθρώπους στην περιοχή. Επίσης, είναι ενδημική στην Αφρική και τα νησιά στον Δυτικό Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Ο Τσικουνγκούγια σαρώνει συνήθως τον πληθυσμό μέσω των κουνουπιών και στη συνέχεια η έξαρση σταματάει όταν οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μόνο μία φορά.

Η νόσος προκαλεί πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις που συνήθως υποχωρεί μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Μερικοί άνθρωποι, όμως, εξακολουθούν να έχουν πόνο για μήνες ή και χρόνια. Μυϊκός πόνος, πονοκέφαλοι, οίδημα των αρθρώσεων, ή εξανθήματα μπορεί επίσης να συνοδεύουν την ασθένεια. Δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία, εκτός από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό και τον πόνο.

Ο Τσικουνγκούγια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1950 στην Τανζανία και μεταφέρεται από τα ίδια τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να αποφύγετε το τσίμπημα από κουνούπια και να εμποδίσετε τα έντομα να αναπαραχθούν με την εξάλειψη κοντινών πηγών στάσιμου νερού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ