Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες] - iefimerida.gr

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τεξανός φωτογράφος Jeff Gusky μαζί με τον συγγραφέα Evan Hadingham πραγματοποίησαν έρευνα στα ξεχασμένα σπήλια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που δημοσιοποίησε το Νational Geographic στο τεύχος Αυγούστου, μας φέρνουν πιο κοντά στον τρόπο που ζούσαν κάτω από τη γη στα καταφύγια, οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φωτογραφίες που απεικονίζουν μηνύματα αγάπης, πίστης, πατριωτισμού σκαλισμένα σε τοίχους των σπηλαίων, εκεί όπου οι άνδρες έζησαν και πέθαναν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Υπόγειες αίθουσες διακοσμημένες με υπογραφές, συνθήματα και περίτεχνα σκαλίσματα. Εικόνες στις οποίες αν και δεν υπάρχει η ανθρωπινή παρουσία, ωστόσο είναι τόσο αισθητή. Οι εν λόγω φωτογραφίες από τις Γαλλικές σήραγγες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκαν να ζήσουν οι στρατιώτες μέσα στα καταφύγια και δείχνουν ότι παρ'όλο που ζούσαν με το φόβο του θανάτο συνέχιζαν να θέλουν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα και αποτύπωμα.

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι στρατιώτες θέλοντας να σπάσουν τη μονοτονία της υπόγειας ζωής έφτιαχναν σκίτσα και καρικατούρες, γλυπτά, ακόμη και περίπλοκα ανάγλυφα.

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ένας Γάλλος στρατιώτης έγραψε: «παράσιτα μας καταβροχθίζουν, ψείρες, ψύλλοι, αρουραίοι και ποντίκια. Τι περισσότερο.. πολλοί από τους άνδρες αρρωσταίνουν».

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι εικόνες γυναικών στους τοίχους υποδηλώνουν την ανάγκη που είχαν οι στρατιώτες να κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις αγαπημένων τους προσώπων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ