H EE λέει «ναι» για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco -Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του λιμανιού - iefimerida.gr

H EE λέει «ναι» για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco -Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του λιμανιού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται η θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση της συμφωνίας φιλικού διακανονισμού μεταξύ της Cosco και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για την επέκταση του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Όπως σημειώνει και η Καθημερινή, αν τούτο συμβεί τότε αυτομάτως η Cosco θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ (67%). Η κιζενική πλευρά είχε θέσει την επίτευξη του διακανονισμού ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο συγκεκριμένος διακανονισμός έχει περάσει από... σαράντα κύματα, καθώς σε αυτόν υπήρχε η αναθεώρηση της συμφωνίας εκμετάλλευσης της δραστηριότητας των εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με την αναστολή καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος και την ταυτόχρονη ανάληψη από την πλευρά των Κινέζων ενός νέου επενδυτικού προγράμματος 230 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του νέου προβλήτα στη δυτική πλευρά του υφιστάμενου προβλήτα ΙΙΙ.

Αυτή η αναθεώρησαη της αρχικής συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) που είχε προσφύγειθ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία και σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά παρείχε τις απαιτούμενες διευκρινίσεις γραπτώς και έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες και Αθήνα προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νέα σύμβαση συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία.

Τι σημαίνει για το λιμάνι

Η θετική εξέλιξη αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να καταστήσει συνολικά τον ΟΛΠ ελκυστικότερο και για τους υπόλοιπους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, καθώς η δραστηριότητα της Cosco στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων για τον ΟΛΠ. Σημειωτέον ότι στην επόμενη φάση του σχετικού διαγωνισμού έχουν προκριθεί, εκτός από την Cosco, η Ports America Group Holdings, η APM Terminals B.V., η International Container Terminal Services και η Utilico Emerging Markets Limited από τη Νέα Ζηλανδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΟΛΠ Cosco ΤΑΙΠΕΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ