Σε αυτές τις δέκα περιοχές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές - iefimerida.gr

Σε αυτές τις δέκα περιοχές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή της στο Φύλλο της Κυβέρνησης.Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις περιοχές που θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι:

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση, που όπως είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι σήμερα 7η Ιουλίου 2014 και σύμφωνα με την οποία προβλέπει σε ποιες περιοχές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, είναι προαπαιτούμενη δράση για τον επόμενο έλεγχο της Τρόικα.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές, θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ: «Αυθαίρετη η απόφαση»

Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης προκάλεσε πάντως την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τον Θάνο Μωραΐτη να κάνει λόγο για αυθαίρετη κίνηση, ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει πιλοτικά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων σε τρεις τουριστικές περιοχές.

Ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η απόφαση αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει η βουλή και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μωραΐτης αναφέρει ότι πριν από ένα χρόνο, η Βουλή ψήφισε για λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ενώ έδωσε το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, μετά από διαβούλευση, να αποφασίζουν για τις επιπλέον. Παράλληλα, υπήρξε μια νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακών σε τρεις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις από την διαβούλευση με τους φορείς κατέληξαν στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και το κέντρο της Ρόδου.

«Ξαφνικά, παρουσιάζεται ένα «Letter of Intend» που συνυπέγραψαν ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Λαγκάρντ και το οποίο ανέφερε επτά (!) περιοχές αντί για τρεις και μάλιστα να αφορά ζώνες που δεν χαρακτηρίζονται από την κυρίως τουριστική τους κίνηση: πχ. το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου της Αθήνας (από τα Πετράλωνα μέχρι και την Αλεξάνδρας) και της Θεσσαλονίκης (από το λιμάνι μέχρι το Διοικητήριο). Τελικά, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αφορά 9 περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτη, τα στοιχεία από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας δείχνουν ότι το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις επτά Κυριακές το χρόνο είχε αρνητική επίπτωση στον τζίρο των καταστημάτων, ενώ από εκτιμήσεις των εμπόρων, προκύπτει ότι μόνο τρεις από τις επτά Κυριακές είχαν αυξημένη κίνηση -κυρίως του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Και καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Καλό θα είναι το υπουργείο ανάπτυξης να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να μην επιστρέψει στην εποχή των ιδεοληψιών και των εμμονών».


Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ