Το παζλ της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση άλλαξε το νομοσχέδιο -Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Το παζλ της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση άλλαξε το νομοσχέδιο -Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει δημοψήφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούσε σε αρκετές περιοχές της χώρας ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Περιβάλλοντος κατέθετε βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ το οποίο συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.Το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε πέντε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» .

Αναλυτικότερα, οι διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Με τις τροποποιήσεις αυτές η κυβέρνηση επιθυμεί να κατευνάσει ελαφρώς τα πνεύματα, τουλάχιστον, εντός του Κοινοβουλίου και να πάρει και άλλους βουλευτές με το μέρος της για την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο είναι και αποφασισμένη να περάσει άμεσα.

Σαμαράς και Βενιζέλος δεν φοβούνται διαρροές, ωστόσο, εκτιμούν ότι μια καθαρή «νίκη» στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσει στο Μαξίμου το πάνω χέρι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψάχνει τους 120 ο Τσίπρας -Δύο «ναι» και ένα «όχι»

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναζητά συνεργασίες με τις οποίες θα μπορέσει να συγκεντρώσει 120 υπογραφές ούτως ώστε να ζητήσει να υπάρξει συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την πώληση της ΔΕΗ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέπραξε ήδη δύο «ναι», από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, και ένα «όχι» από το ΚΚΕ γεγονός που τον κάνει να στραφεί προς τους ανεξάρτητους βουλευτές για να συμπληρωθεί το παζλ.

Ηδη πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές οι Πάρις Μουτσινάς Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν για το νομοσχέδιο, ωστόσο, μένει να διευκρνιστεί και το αν θα στηρίξουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, ούτως ή άλλως, γνωρίζουν ότι και να βρεθούν οι 120 υπογραφές μετά θα χρειαστούν 180 ψήφοι στην Ολομέλεια για να γίνει το δημοψήφισμα γεγονός που με τους παρόντες συσχετισμούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως έστω και η συγκέντρωση 120 υπογραφών θα αποτελέσει μια επίδειξη δύναμης για επικοινωνιακούς, κυρίως, σκοπούς. Αλλωστε ο βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βρει τη δυναμική ώστε να εμποδίσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, κάτι για το οποίο ήδη δέχεται πολλά βέλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι συνδικαλιστές -Ανοιχτό το ζήτημα της επιστράτευσης

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν αποκλείεται από την Παρασκευή να κλείσουν και άλλοι σταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος ως ένα έξτρα μέσω πίεσης.

Το Μαξίμου, πάντως, εφόσον συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει για ακόμη μια φορά το χαρτί της επιστράτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ