Σκάνδαλο υποκλοπών στη Γαλλία: Ανακρίνονται ο δικηγόρος του Νικολά Σαρκοζί και δυο υψηλόβαθμοι δικαστές - iefimerida.gr

Σκάνδαλο υποκλοπών στη Γαλλία: Ανακρίνονται ο δικηγόρος του Νικολά Σαρκοζί και δυο υψηλόβαθμοι δικαστές

Νέο πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο στη Γαλλία: Ανακρίνονται ο δικηγόρος του Νικ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διεφθαρμένοι δικαστές; Διαπλοκή; Συμβαίνουν και στη Γαλλία. Και μάλιστα, σε πολύ υψηλά κλιμάκια. Οι γαλλικές αρχές ανέκριναν σήμερα το πρωί τον δικηγόρο του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί κι ένα δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου στο πλαίσιο έρευνας για σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαρροή δικαστικού απόρρητου. Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο Σαρκοζί, ο οποίος ενδέχεται να κληθεί σύντομα να καταθέσει.

Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, ο Τιερί Ερζόγκ, δικηγόρος του πρώην προέδρου και ο δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ κλήθηκαν να καταθέσουν σήμερα στον ανακριτή κατά πόσο ενημέρωναν τον Σαρκοζί για τις «τάσεις» μέσα στο δικαστικό σώμα σχετικά με υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του και αν επιχείρησαν να εξαγοράσουν την εύνοια δικαστών. Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των δύο αντρών και κατέσχεσε τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σκάνδαλο υποκλοπών στη Γαλλία: Ανακρίνονται ο δικηγόρος του Νικολά Σαρκοζί και δυο υψηλόβαθμοι δικαστές | iefimerida.gr 0

Αυτή η τελευταία εξέλιξη σχετίζεται με ένα σχετικά πρόσφατο σκάνδαλο – μέσα σε πολλά άλλα – το οποίο αγγίζει τον πρώην πρόεδρο και αφορά στοιχεία που προέκυψαν από τηλεφωνικές υποκλοπές. Σύμφωνα με αποκάλυψη του ενημερωτικού ιστότοπου Mediapart τον περασμένο Μάρτιο, η γαλλική δικαιοσύνη είχε υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του οι οποίες σχετίζονταν με το λεγόμενο σκάνδαλο Μπετανκούρ. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε κατηγορηθεί - και τελικά, αθωωθεί – ότι εκμεταλλεύτηκε τη σωματική και πνευματική αδυναμία της ηλικιωμένης ιδιοκτήτριας της L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ για να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματα, τα οποία γίνονταν σε κρυφό αριθμό κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος, ο Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί, ενώ σε ένα άλλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Monde, ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις "τάσεις" που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Στο σκάνδαλο των αποκαλύψεων από τις τηλεφωνικές υποκλοπές φέρεται να εμπλέκεται άλλος ένας δικαστής, ο Πατρίκ Σασού, επίσης μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Le Monde, κλήθηκε και αυτός για ανάκριση.

Φωτογραφίες: AFP, SIPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ