Απεργία πείνας, σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας, αρχίζουν οι κρατούμενοι - iefimerida.gr

Απεργία πείνας, σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας, αρχίζουν οι κρατούμενοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε απεργία πείνας, με μαζικό χαρακτήρα, σε όλες τις φυλακές της χώρας προχωρούν από σήμερα οι κρατούμενοι. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, από τις 18 Ιουνίου έχει αρχίσει από τους κρατούμενους σε όλες τις φυλακές αποχή συσσιτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «ενάντια στο φασιστικό νομοσχέδιο των φυλακών τύπου Γ και για την υπεράσπιση του δικαιώματος της άδειας και της αναστολής».

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Επιτροπή σημειώνει πως ο υπουργός και η κυβέρνηση «εξακολουθούν να αδιαφορούν», καθώς «δεν απάντησαν καθόλου στα δίκαια αιτήματά μας και προκλητικά θέλουν να περάσουν το νομοσχέδιο, μέσα στο καλοκαίρι για να προλάβουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Απέναντι στο νομοσχέδιο που μας καταδικάζει να παραμείνουμε κρατούμενοι για μια ζωή δίχως δικαιώματα και ελπίδα, βάζουμε τα σώματα και την ψυχή μας ως ασπίδα. Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει».

Η Επιτροπή ανακοινώνει ότι από αύριο (Δευτέρα, 23 Ιουνίου) αρχίζει μαζική απεργία πείνας σε όλες τις φυλακές. Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι τα εξής:

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ («λέμε όχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο, σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς αύριο», τονίζουν).

Οι άδειες και αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων («Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο κρατούμενος δικάζεται και τιμωρείται κάθε μέρα. Ενώ ο νόμος λέει ότι ο καθένας που έχει συμπληρώσει το 1/5 και τα 3/5 της ποινής του μπορεί να πάρει άδεια και αναστολή, παρ' όλ' αυτά οι κρατούμενοι περνούν ξανά και ξανά από την ιερά εξέταση των εισαγγελέων οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο ή ενεργό πειθαρχικό απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη. Έτσι δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα»).

Εφαρμογή ισονομίας για όλους. («Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με ποινή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά (αφού η αστυνομία φρόντισε να τους παρουσιάσει από εξαρτημένους χρήστες ως δήθεν μεγαλέμπορους) με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006, να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες»).

Εφαρμογή του δικαιώματος της συζυγικής επίσκεψης. («Στη φυλακή σου στερούν την ελευθερία.
Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία»).

Οι κρατούμενοι απαιτούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των φυλακών και «να αποσυρθεί τώρα το φασιστικό νομοσχέδιο για το ελληνικό Γκουντανάμο του Δομοκού». Όπως τονίζουν, για κάθε μέρα απεργίας και κάθε κρατούμενο που κινδυνεύει η ζωή του, «ηθικός αυτουργός είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ