Στις 7 Ιουλίου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα - Σκοπός μια νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος - iefimerida.gr

Στις 7 Ιουλίου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα - Σκοπός μια νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 7 Ιουλίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας με διαφορετική σύνθεση αυτή τη φορά, καθώς ο Ματίας Μορς αντικαθίσταται από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο, στην εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας. Σκοπός της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα είναι μία σύντομη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες. Οι τροϊκανοί θα κάνουν έλεγχο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την καταβολή της κάθε υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει την προσεχή Πέμπτη στις 19 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup όπου θα εξετασθεί και η πρόοδος των προαπαιτούμενων δράσεων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των υπο-δόσεων, συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά την παραμονή τους στην Αθηνα, τόσο ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν θα αναφερθούν δημοσίως στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα μετάσχουν στο διήμερο συνέδριο που θα διοργανώσει στην Αθήνα στις 9 και 10 Ιουλίου ο Economist με θέμα «Η μεγάλη αναθεώρηση για την Ευρώπη – Το μεγάλο σημείο καμπής για την Ελλάδα». Στο ίδιο συνέδριο θα μετέχει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πάντως, προβληματισμός εκφράζεται ήδη για το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων που επιβάλουν τη μισθολογική αποκατάσταση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. ένστολους, δικαστές), καθώς η επιστροφή των εν λόγω ποσών (παραμένουν απροσδιόριστα) θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014 και των επομένων ετών.

Έως τα μέσα του επόμενου μήνα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μία σειρά από εκκρεμότητες.

Αν και στο προσεχές δίμηνο λήγουν ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθησυχάζουν πως οι υποχρεώσεις του Δημοσίου θα καταβληθούν κανονικά ακόμη και εάν καθυστερήσει μια εκ των δύο δόσεων που εκκρεμούν από τον EFSF. Όπως εξηγούν, στα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τα διαθέσιμα του κράτους.

Οι δόσεις του δεύτερου πακέτου

Το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο, που αποφασίστηκε το 2012, προβλέπει από το ΔΝΤ την εκταμίευση 28 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν εκταμιευτεί μέχρι τώρα - μαζί με τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα - 12 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί η εκταμίευση 16 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα εκταμιευτούν σε δόσεις ανά τρίμηνο και μόνο κατόπιν επιτυχών ελέγχων για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Η επόμενη δόση, η έκτη του προγράμματος, είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ και είναι προγραμματισμένη να εκταμιευτεί μετά τον Αύγουστο του 2014. Η έβδομη δόση είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ και προγραμματισμένη να εκταμιευτεί μετά τον έλεγχο του Νοεμβρίου 2014. Η όγδοη δόση θα εκταμιευτεί μετά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου 2015 και η ένατη δόση μετά την αξιολόγηση του Μαΐου 2015. Στη συνέχεια η δέκατη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2015, η 11η για τον Νοέμβρη του 2015 και η τελευταία για τον Φεβρουάριο του 2015. Όλα αυτά φυσικά εφόσον οι αξιολογήσεις κριθούν επιτυχημένες.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι, όπως συμφωνήθηκε στο Euro Working Group στις 24 Απριλίου για την υπό-δόση 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου απαιτούνται οι εξής προαπαιτούμενες δράσεις:

  • Οι 11.500 απολύσεις στο δημόσιο
  • Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο
  • Το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό
  • Η εξάλειψη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση
  • Η είσπραξη οφειλών
  • Η μείωση του περιθώριου κέρδους των φαρμακοποιών και την πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων

Επίσης, η δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί, τον Ιούλιο εφόσον:Ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου

  • Εφαρμοστεί ο νέος δασικός νόμος
  • «Ξηλωθούν» υπηρεσίες και διευθύνσεις
  • Καταργηθούν οι 43 Φόροι Υπέρ Τρίτων
  • Δημιουργηθεί η «μικρή ΔΕΗ»
  • Περικοπεί με νόμο η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ