Τέλος ο Θεοχάρης από ΓΓ Εσόδων -Θρίλερ με σκληρό παρασκήνιο και εντάσεις - iefimerida.gr

Τέλος ο Θεοχάρης από ΓΓ Εσόδων -Θρίλερ με σκληρό παρασκήνιο και εντάσεις

Τέλος ο Θεοχάρης από ΓΓ Εσόδων -Θρίλερ με σκληρό παρασκήνιο και εντάσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τίτλοι τέλος έπεσαν στη θητεία του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Εσόδων, αφού τελικά υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, η οποία και έγινε δεκτή. Το παρασκήνιο της παραίτησης Θεοχάρη είχε αρχίσει από χθες έπειτα από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η κυβέρνηση επιθυμούσε, μετά την βέβαια απομάκρυνση -στον ανασχηματισμό- του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, ευρύτερες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό και για το λόγο αυτό προκρίθηκε η αλλαγή προσώπου και στη θέση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Ωστόσο ο μόνος τρόπος για να έφευγε ο Χάρης Θεοχάρης από τη θέση του ΓΓ Εσόδων ήταν να υποβάλει ο ίδιος την παραίτηση του, αφού η συγκεκριμένη θέση δεν είναι πολιτική και ο ΓΓ Εσόδων διορίζεται για περίοδο πέντε ετών. Επιπλέον, η αλλαγή στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων θα συνοδευτεί και με ευρύτερες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Θεοχάρη

Χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο ΓΓ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκαν και συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησης του δεύτερου. Μάλιστα φέρεται πως ο κ.Στουρνάρας επέρριψε ευθύνες για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο. Έπειτα όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε με την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Στην κυβέρνηση πάντως ήταν αποφασισμένοι να να απομακρύνουν τον κ. Θεοχάρη αποδίδοντάς στον ίδιο πολλά λάθη τα οποία κόστισαν στη ΝΔ στις Ευρωεκλογές και θεώρησαν ότι διάφορες εγκύκλιοι που εκδόθηκαν ιδίως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μόνο καλό δεν έκαναν.

Στουρνάρας: Ο Θεοχάρης στήριξε καθοριστικά τους στόχους της κυβέρνησης

«Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Οιοκονομικών, Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού».

Εντονη δυσαρέσκεια από τις Βρυξέλλες για την «παραίτηση» Θεοχάρη

Πριν καν ανακοινωθεί η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του ΓΓ Εσόδων το μήνυμα που ήρθε από τις Βρυξέλλες με αποδέκτη την κυβέρνηση μόνο ευχάριστο δεν ήταν, με στέλεχος της Κομισιόν να λέει χαρακτηριστικά «πως είναι δυνατόν να ζητείται η παραίτηση ενός ανθρώπου που είναι ανεξάρτητος;».

Ποτάμι: Παλιά δοκιμασμένη συνταγή -Μικροκομματικές σκοπιμότητες

Από το «Ποτάμι» έρχεται η πρώτη αντίδραση κόμματος για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιστροφή σε «παλιά δοκιμασμένη συνταγή» κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Οτι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε» ξεκινάει η ανακοίνωση του «Ποταμιού» και σημειώνει ότι «Προφανώς σε κάποιους δε φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Η "παραίτηση" του Χάρη Θεοχάρη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως έχει προτείνει το Ποτάμι. Πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι, χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών και του παλαιοκομματικού συστήματος» καταλήγει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Αναλυτικά:

«"'Ο,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε". Σε αυτή την παλιά δοκιμασμένη συνταγή επιστρέφει μετά τις ευρωεκλογές η κορυφή της κυβέρνησης. Οδήγησε σε "παραίτηση" τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Προφανώς σε κάποιους δε φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η "παραίτηση" του Χάρη Θεοχάρη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως έχει προτείνει το Ποτάμι. Πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι, χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών και του παλαιοκομματικού συστήματος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παραίτηση Χάρης Θεοχάρης ΓΓ Εσόδων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ