Ο Δένδιας παρουσίασε την ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ: Tablets και σύγχρονα συστήματα στη διάθεση αστυνομικών [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Δένδιας παρουσίασε την ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ: Tablets και σύγχρονα συστήματα στη διάθεση αστυνομικών [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην... ψηφιακή εποχή μπαίνει η ΕΛ.ΑΣ. Με tablets και υπερσύγχρονα συστήματα, τόσο στα περιπολικά όσο και στα κέντρα επιχειρήσεων, τα οποία θα διευκολύνουν το έργο των αστυνομικών, ιδιαίτερα ως προς την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.Παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.), από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, ταξίαρχο Αλέξανδρο Σούκουλη.

Κατά την παρουσίαση ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία με την παρουσία σας εδώ και να σας πω δύο πράγματα για μία συνολική μεταρρύθμιση που αφορά την μετακίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην ηλεκτρονική εποχή, στη ψηφιακή εποχή που είναι το αναγκαίο παρακολούθημα της μεταρρύθμισης, στον τρόπο λειτουργίας της, που ψήφισε η Βουλή, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα».

Τι προβλέπει η νέα ψηφιακή εποχή για την Ελληνική Αστυνομία

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέλυσε τα βασικά σημεία των καινούργιων εφαρμογών αναφέροντας:

«Καταρχήν σχετικά με τι ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας. Τι θα πει αυτό, το οποίο ακούγεται πολύπλοκο; Η δυνατότητα ηλεκτρονικά το αστυνομικό τμήμα να μεταφέρεται στο περιπολικό. Δηλαδή, ο αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότητες που έχει ένα πλήρες αστυνομικό τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη αστυνομικό.

Το δεύτερο είναι το γνωστό σε εσάς APNR, δηλαδή το σύστημα ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων. Μέχρι τώρα που συζητάμε το σύστημα αυτό υπάρχει σε εμβρυακή μορφή, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προβλέπεται η συνολική μεταρρύθμιση και επέκταση του συστήματος αναζήτησης κλεμμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας οχημάτων με πλαστές πινακίδες. Αυτό είναι το δεύτερο σύστημα.

Το τρίτο είναι εσωτερικό, αφορά την ίδια την Ελληνική Αστυνομία και τις ψηφιακές της υπηρεσίες, η μετακίνησή της στην ανταλλαγή εσωτερικά των εγγράφων ψηφιακά. Να σταματήσουμε τον απίστευτο εσωτερικό «χαρτοπόλεμο» και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα μετακίνησης των πληροφοριών, μετάδοσης πληροφοριών μέσα στην Ελληνική Αστυνομία.

Το τέταρτο είναι αυτό που είναι γνωστό ως E-ΤAP. Αυτό σημαίνει ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης.Το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον Αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται το θέμα.

Το πέμπτο αφορά τον Έλληνα πολίτη. Είναι το "ΥπτΠ οn line". Aυτό είναι η ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν.

Επίσης οι γνωστές σε εσάς οι Υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών. Εκεί θα κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, την κάνουμε ήδη, επέκτασης των δυνατοτήτων. Αυτό ονομάζεται ως Ε-Crime.

Eπίσης η επέκταση, σ΄ αυτό αφορά και την υπάρχουσα δομή του αυτοματοποιημένου συστήματος συνόρων στον Έβρο, του C.O.P. Το C.O.P. είναι τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο στη διάθεση του αστυνομικού που επιχειρεί. Αυτό είναι απολύτως εντυπωσιακό. Είναι η δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα Αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Παράδειγμα, παίρνοντας πληροφορίες το σύστημα αυτό από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών υπάρχει στο ελληνικό κράτος. Θυμάστε πέρυσι την καταδίωξη των Αλβανών δραπετών. Ο αστυνομικός ο οποίος στο μέλλον θα χρειαστεί να χειριστεί κάτι τέτοιο, στο tablet το οποίο θα έχει μπροστά του, θα μπορεί να έχει πλήρη ανάλυση του χάρτη της περιοχής που επιχειρεί, να έχει πλήρη στοιχεία, παραδείγματος χάριν για τα ρέματα τα οποία βρίσκονται γύρω από την περιοχή των φυλακών τη στιγμή της δραπέτευσης, ώστε να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Γενικά να μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Να λειτουργούν πλέον όλα αυτά συνδυαστικά, δηλαδή να έχει μία ενιαία εικόνα, να μην χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα.

Το "Smart Boarders" είναι όπως ξέρετε ο ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών, απετέλεσε και αντικείμενο της Ελληνικής Προεδρίας.

Και τέλος τα συστήματα ανάλυσης, ευρύτερα συστήματα ανάλυσης πληροφοριών, διότι ούτως ή άλλως θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να μπορεί να έχει πρόσβαση ανάλυσης στις ανοιχτές πηγές που υπάρχουν, όπως το Διαδίκτυο, κ.λ.π., όπως έχουν όλες οι Αστυνομίες του κόσμου».

Ο Δένδιας παρουσίασε την ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ: Tablets και σύγχρονα συστήματα στη διάθεση αστυνομικών [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0
Ο Δένδιας παρουσίασε την ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ: Tablets και σύγχρονα συστήματα στη διάθεση αστυνομικών [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1
Ο Δένδιας παρουσίασε την ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ: Tablets και σύγχρονα συστήματα στη διάθεση αστυνομικών [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2
Ο Δένδιας παρουσίασε την ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ: Tablets και σύγχρονα συστήματα στη διάθεση αστυνομικών [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ