Οχι από το ΣτΕ στην περίθαλψη άγαμων θυγατέρων από το Δημόσιο - iefimerida.gr

Οχι από το ΣτΕ στην περίθαλψη άγαμων θυγατέρων από το Δημόσιο

Οχι από το ΣτΕ στην περίθαλψη άγαμων θυγατέρων από το Δημόσιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οχι είπε το συμβούλιο της Επικρατειας σε διάταξη προεδρικού διατάγματος που έδινε το δικαίωμα υγειονομική περίθαλψης από το Δημόσιο σε άγαμες κόρες και αδελφές γυναικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.Το προεδρικό διάταγμα κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φώφη Γεννηματά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα και οι Σύμβουλοι του Ε Τμήματος εκτίμησαν ότι η επίμαχη ρύθμιση με την οποία παρέχεται δικαίωμα περίθαλψης στις άγαμες θυγατέρες και αδελφές των ασφαλισμένων ενστόλων, αντίκειται στο Σύνταγμα αφού αποκλείει τους «άγαμους άρενες αδελφούς και τέκνα».

Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δικαστές ότι μπορεί η μεν η ρύθμιση να αποτελεί θετικό μέτρο υπέρ των γυναικών σύμφωνα το άρθρο 116 του Συντάγματος, το οποίο δικαιολογεί την απόκλιση από τους γενικό κανόνα της ισότητας, όμως η ειδική μεταχείριση από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης των αγάμων θυγατέρων και αδελφών, «δεν θα εναρμονιζόταν προς το Σύνταγμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άγαμες γυναίκες είναι σε θέση, με βάση τα εισοδήματα τους, να ανταποκρίνονται στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης».Η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική ανέφερε ότι «οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των άμεσα ασφαλισμένων και οι οποίες είναι άνω των 40 ετών, που κατέχουν βιβλιάριο περίθαλψης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος, διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε βάρος του Δημοσίου, εφόσον δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό φορέα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ