Πόλεμος για το νερό στην Θεσσαλονίκη: Παράνομο έκρινε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση - iefimerida.gr

Πόλεμος για το νερό στην Θεσσαλονίκη: Παράνομο έκρινε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση

Πόλεμος για το νερό στην Θεσσαλονίκη: Παράνομο έκρινε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα εστία έντασης δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη μια ημέρα πριν από τις εκλογές, καθώς, το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, έκρινε παράνομο το δημοψήφισμα για την πώληση ή όχι της ΕΥΑΘ, ενώ απειλεί με συλλήψεις σε περίπτωση που στηθούν παράλληλες κάλπες.Ειδικότερα, η εγκύκλιος του υπουργείου, που εστάλη στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, απαγορεύει το αυριανό δημοψήφισμα και καλεί τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν για να «εξακριβώσουν όλες τις αξιόποινες πράξεις», ενώ σε συμπληρωματικό έγγραφο ζητάει τη σύλληψη όποιου κάνει χρήση των εκλογικών καταλόγων για το δημοψήφισμα.

Οργισμένη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου η οποία σε ανακοίνσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση φοβάται την μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού της Θεσσαλονίκης.

Κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών για ακραία αυταρχική κίνηση και καλεί τον Γιάννη Μιχελάκη να αποσύρει την εγκύκλιό του.

Αναλυτικά:

«Φοβούμενη την μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού της Θεσσαλονίκης στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, επιχειρεί με τον πλέον αυταρχικό τρόπο να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σε μια κίνηση πανικού ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Μιχελάκης, ζητά έως και την αυτόφωρη σύλληψη των εθελοντών του δημοψηφίσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ακραία αυταρχική κίνηση της πιο αντιδημοκρατικής κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Ενός δημοψηφίσματος που αποφασίστηκε από την ΠΕΔ εδώ και πολύ καιρό και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του "ΣΟΣτε το νερό" και με την στήριξη των 11 δημάρχων που οι Δήμοι τους υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Καλούμε τον υπουργό να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο του αλλιώς η κυβέρνηση θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης απέναντι της».

Ανακοίνωση κατά της εγκυκλίου εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ η οποία σημειώνει ότι η απαγόρευση του δημοψηφίσματος «προδίδει πανικό»

«Οι μεθοδεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση της βούλησης των πολιτών. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Ανένδοτοι οι δήμαρχοι στήνουν κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα

Σημειωτέον ότι την κίνηση να στηθούν κάλπες στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν οι πολίτες για την ιδιωτικοποίηση του νερού στηρίζουν 11 από τους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, μετά από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι κάλπες έξω από τα προαύλιο των σχολείων και να μην χρησιμοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά εκείνοι των δημοτών.
Τις σχετικές αποφάσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αμέσως μετά τη σύσκεψη .«Είμαστε θεσμικός φορέας. Έχουμε το δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο 3852 να διεξάγουμε δημοψήφισματα» δήλωσε ο Σίμος Δανιήλιδης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Ας το πάρουν απόφαση. Το δημοψήφισμα θα γίνει και να πάψουν να ταλαιπωρούν και εμάς και τους δικαστικούς υπαλλήλους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ