Βαριά καμπάνα περιμένει όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ στα Ταμεία - iefimerida.gr

Βαριά καμπάνα περιμένει όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ στα Ταμεία

Βαριά καμπάνα περιμένει όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεί
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα παραπέμπονται για τα... περαιτέρω, όσοι χρωστάνε στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με την σχετική Απόφαση που υπογράφει ο Γιάννης Βρούτσης, το κριτήριο θα είναι κατ' αρχήν το πόσο «φρέσκια» άρα εισπράξιμη είναι η οφειλή και κατά δεύτερο το εάν ξεπερνά η οφειλή το μάλλον χαμηλό όριο των 5.000 ευρώ.Από τη βαριά «καμπάνα»- ήτοι μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- θα γλιτώνουν όσοι είναι σε ρύθμιση, υπό τη προϋπόθεση όμως ότι την εξυπηρετούν κανονικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «εισπράξιμες» και οι οποίες πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Η οφειλή να αφορά σε χρονική περίοδο όχι πέραν των έξι μηνών από την ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής της. Η εν λόγω οφειλή μεταβιβάζεται στο Κ.Ε.Α.Ο. μαζί με οφειλές προηγουμένων ετών του ιδίου οφειλέτη. Στις οφειλές που μεταβιβάζονται στο Κ.Ε.Α.Ο δύναται να συμπεριλαμβάνονται και οφειλές παλαιότερης χρονικής περιόδου, εφόσον αυτές μεταβιβάζονται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης βεβαίωσης τους, η οποία εκδίδεται μετά από έλεγχο του αρμόδιου φορέα.

2. Το ύψος της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων, που μεταβιβάζεται στο Κ.Ε.Α.Ο. να ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ και άνω.

3. Οι οφειλές να μην τελούν υπό δικαστική αναστολή.

4. Οι οφειλές να μην αφορούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Επιπλέον, για τους αντίστοιχους οφειλέτες, θα πρέπει να ισχύουν τα ακόλουθα:

Ο οφειλέτης να μην έχει ενεργή ρύθμιση ή να μην έχει τηρήσει τους όρους προηγούμενης ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Ο οφειλέτης να μην βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Για τον ορισμό κριτηρίων για τον προσδιορισμό των «εισπράξιμων» ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ασφαλιστικών Ταεμίων, με σκοπό την παραπομπή τους στο μητρώο οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο., απαιτείται να αξιοποιηθούν πλήρως οι πληροφορίες που βρίσκονται διαθέσιμες στο μητρώο οφειλετών των Ταμείων, ως προς την κατάσταση κάθε οφειλής και κάθε οφειλέτη και η παροχή της σχετικής πληροφόρησης στο Κ.Ε.Α.Ο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ