Αρης Σπηλιωτόπουλος: Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Τσίπρα - iefimerida.gr

Αρης Σπηλιωτόπουλος: Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δηλώνει τόσο φιλελεύθερος που είναι «πραγματικά αριστερός», επιμένει ως τέλους για το θέμα του τζαμιού λέγοντας πως δεν θα αποφασίσει ο Γλυφαδιώτης για αυτό, αποστασιοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία μιλώντας για χαλαρή υποστήριξη. Μέσα σε 40 λεπτά, ο Αρης Σπηλιώτοπουλος είπε στο iefimerida.gr:

  • Eχω χαλαρή στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρκεί. Οι μισοί υπουργοί της ΝΔ στην αρχή έκαναν δημόσιες σχέσεις.
  • Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Αντώνη Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Είναι κρίμα συναγωνιστές από το παρελθόν με μονοψήφιο ποσοστό να μας αποκλείσουν από το δεύτερο γύρο στην Αθήνα
  • Θα βάλουμε φωτισμένες διαφημίσεις στην Αθήνα. Στην Ομόνοια για παράδειγμα, κάτι σαν την Τimes Square της Νέας Υόρκης.
  • Δεν θα αποφασίσουν οι Κηφισιώτες και οι Γλυφαδιώτες που θα γίνει το τζαμί στην Αθήνα
  • Δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει αποτεφρωτήριο στην Αθήνα
  • Τους τελευταίους μήνες τα μέσα ενημέρωσης φτιασιδώνουν τον Καμίνη και φιλοτεχνούν το προφίλ τού δημάρχου που προσπαθεί
  • Παχυλούς μισθούς μοιράζει στον 9,84 ο Γιώργος Καμίνης
  • Είμαι ο υποψήφιος που προκαλεί περισσότερο τα σατιρικά σχόλια
  • Δεύτερος κύκλος δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, 2010: Καμίνης ή Κακλαμάνης;

Αρης Σπηλιωτόπουλος: «Η Αθήνα έχει αστείρευτες δυνάμεις, δημιουργικές δυνάμεις. Αυτό που δεν είχε η Αθήνα ήταν έναν δήμαρχο που να έχει ενδιαφέρον για την πόλη, να έχει γνώσεις, να έχει εμπειρία, να στέκεται δίπλα στον πολίτη».


Είναι υπερβολικό, όσο και αν έχετε ενστάσεις να κατηγορείτε τους έως σήμερα δημάρχους της Αθήνας ότι δεν είχαν ενδιαφέρον για την πόλη. Πως μπορεί να τους καταδικάσει κανείς έτσι;
Κανείς δεν τους καταδικάζει. Πρέπει να πιάσουμε το νήμα της Αθήνας από εκεί που το άφησε ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Αντώνης Τρίτσης, αλλά και οι σύγχρονοι όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη που έκαναν σημαντικό έργο στην πόλη. Όταν όμως μιλάω για τον κύριο Καμίνη το κάνω επειδή έλαμψε δια της απουσίας του 4 χρόνια από την πόλη. Εγώ μένω εδώ και δεκαετίες στην πόλη, πριν από έξι μήνες όλοι ρωτούσαν «που είναι ο δήμαρχος; Υπάρχει δήμαρχος;» Δεν τον βλέπαμε ποτέ στα προβλήματα, δίπλα μας, σε κανένα κοινωνικό ζήτημα. Αντίθετα υπήρχαν εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης για να συζητηθούν θέματα της Αθήνας όπου τελευταία στιγμή ακύρωνε την εμφάνισή του. Συστηματικά αποφεύγει τη δημόσια έκθεση. Μην κοιτάτε τώρα που έχει εκλογές και ξαφνικά τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε ή μάλλον τον εμφάνισαν τα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα φτιασιδωμένο. Κάποια μέσα φιλοτεχνούν το προφίλ ενός δημάρχου που προσπαθεί.


Τι συμφέρον έχουν ξαφνικά τα ΜΜΕ να «φτιασιδώσουν» τον κύριο Καμίνη; Ποιες σκοπιμότητες υπάρχουν;
Ξέρετε κάτι, αυτό είναι δικό τους θέμα.


Ναι, αλλά εσείς το καταγγέλλετε.
Εγώ βλέπω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης ασυλία στην πιο απούσα δημοτική αρχή των τελευταίων ετών. Η πόλη είναι ακριβώς ίδια σα να πέταξε 4 χρόνια από πάνω της, σαν να χάσαμε 4 χρόνια από τη ζωή μας. Δεν έμεινε ένα έργο: μια πλατεία, ένας πεζόδρομος, μια ανάπλαση. Το μόνο που έχει να πει είναι ότι η Αθήνα δεν χρεοκόπησε. Γιατί, χρεοκόπησε κανένας άλλος δήμος της χώρας; Τι πέτυχε; Όταν συγκρίνεις με μια αρνητική φαντασίωση τον εαυτό σου δεν βγαίνεις επιτυχημένος, γιατί δεν είναι πραγματικότητα.


Μιλάτε για κάποια «ορατά έργα» μια πλατεία π.χ., που εν μέσω κρίσης μπορούν να θεωρηθούν απλά έργα βιτρίνας. Όμως το συμμάζεμα που έγινε στα οικονομικά δεν είναι αμελητέο, ούτε εύκολο.
Δεν έγινε απολύτως τίποτα, απολύτως τίποτα.


Είναι πλαστό όλο αυτό εννοείται;
Βεβαίως. Αυτό το συμμάζεμα για το οποίο εσείς μιλάτε είναι γιατί δεν πληρώνει τους προμηθευτές. Εγινε εις βάρος των πολιτών. Τι συμμάζεμα είναι αυτό;

Αρης Σπηλιωτόπουλος: Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Τσίπρα | iefimerida.gr 0

ΟΙ ΠΑΧΥΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ 9,84
Υπάρχουν δηλαδή χρέη του δήμου προς τους προμηθευτές.
Όχι. Για ποιο συμμάζεμα μιλάμε όταν δεν αγοράζει ανταλλακτικά και δεν πλένονται οι δρόμοι γιατί ελλείψει ανταλλακτικών δεν μπορούν να προχωρήσουν τα οχήματα καθαριότητας. Δεν μπορεί να καθαριστεί η πόλη, οι δρόμοι, οι κάδοι γιατί δεν υπάρχουν απορρυπαντικά εδώ και δυο χρόνια. Δεν δίνει ούτε καν γάντια στους εργάτες στην αποκομιδή σκουπιδιών. Τους έχει αφαιρέσει το γάλα που είναι απαραίτητο στοιχείο για το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Όταν καίγονται οι λάμπες – εδώ κάτω στον δρόμο θα δείτε μια λάμπα που είναι καμένη εδώ και δύο χρόνια- δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν γιατί δεν υπάρχουν λάμπες. Τα παιδιά που εργάζονται στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά. Εγώ πήγα στις αποθήκες του δήμου, δεν άφησα αποθήκη για αποθήκη, εισέβαλλα μέσα. Είναι όλες άδειες από ανταλλακτικά. Η αποθήκη για τα φώτα είναι γεμάτη παλιά υλικά, οι άνθρωποι όταν καίγεται ένας μετασχηματιστής προσπαθούν να τον επιδιορθώσουν αλλά βεβαίως και πάλι έχει μικρή διάρκεια ζωής, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται. Αρα το υποτιθέμενο συμμάζεμα έχει γίνει όπως σε όλους τους δήμους της Ελλάδας λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, το αυτονόητο και δεύτερον είναι λογιστικό, έγινε εις βάρος της ποιότητας της ζωής μας. Η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι, το σκουπίδι, την εγκατάλειψη. Όταν δεν πληρώνεις προφανώς μαζεύεις λεφτά και αυτό είναι το λεγόμενο λογιστικό συμμάζεμα. Αυτό έχει να κάνει με τις υπηρεσίες του Δήμου. Όμως δεν ζητάμε δήμαρχο για το δημαρχείο αλλά δήμαρχο για την πόλη. Αφού υπάρχει πλεόνασμα όπως λέει που είναι τα 9.000 για να λειτουργήσει το γήπεδο του μπάσκετ στην κεντρική πλατεία του Κολωνού; Ένα πράγμα έγινε, η πλατεία Συντάγματος και αυτό με χρήματα του Θανάση Λασκαρίδη. Που είναι το πλεόνασμα; Πού πήγε; Αντιθέτως στον 9,84 μοιράζει παχυλούς μισθούς. Παχυλότατους που αγγίζουν και τα 4.000 ευρώ.


Οι αμοιβές των δημοσιογράφων στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης κάθε άλλο παρά παχυλές είναι και μάλιστα υπήρξαν και καθυστερήσεις μερικές φορές στις πληρωμές.
Δεν μιλώ για υμέτερους, δικούς του που έχουν φτάσει τα 4.000 ευρώ.


Δημοσιογράφους;
Ο γενικός διευθυντής του σταθμού είναι απόφοιτος Λυκείου και αμείβεται με 4.000 ευρώ. Ξέρετε κανέναν απόφοιτο Λυκείου να παίρνει τόσα χρήματα; Όταν ο δήμαρχος δεν βρίσκει 9.000 ευρώ για το γήπεδο του Κολωνού; Ο κύριος συνήγορος δεν ήταν τόσο συνήγορος ούτε της αλήθειας, ούτε των τελών που εμείς πληρώνουμε. Είναι φτηνός στο αλεύρι και ακριβός στα πίτουρα.


Δεν μπορεί όμως κάποιους ενόχλησε, κάποια αυγά έσπασε ο κ. Καμίνης. Σας θυμίζω ότι δέχθηκε επιθέσεις ακόμη και εναντίον της σωματικής του ακεραιότητας.
Πάντως τους δημότες δεν τους ενόχλησε γιατί δεν τον είδαν ποτέ. Αν ενόχλησε κάποιους αυτό πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο, τι κάνει και πως το κάνει. Σας διαβεβαιώ ότι δεν ενόχλησε τους δημότες γιατί για να το κάνει αυτό πρέπει να τον έχουμε δίπλα μας. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν το πρόσωπό του, δεν ξέρουν ποιος είναι δήμαρχος.


Ενόχλησε για παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή.
Εμένα όπως ξέρετε με χωρίζει άβυσσος ιδεολογικοπολιτική με τη Χρυσή Αυγή. Όμως όταν συζητάμε για το πρόσωπο του δημάρχου συζητάμε για το πρόσωπο που επιλύει προβλήματα και δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης στην Αθήνα με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων. Δεν είναι κάποιος πετυχημένος μόνο και μόνο επειδή τσακώθηκε πετυχημένα με ένα μόρφωμα. Καλώς το έκανε, αλλά αυτό δεν επιλύει τα προβλήματα της Αθήνας. Χρειάζεται να κάνει αυτό που έκανε και κάτι παραπάνω. Το κάτι παραπάνω δεν έκανε. Όταν το πεζοδρόμιο του σπιτιού μου είναι σπασμένο, όταν είναι αφιλόξενο επειδή από τα περιττώματα των σκύλων υπάρχει ο κίνδυνος το τακούνι της κυρίας τρίτης ηλικίας να γλιστράει και να πηγαίνει στο ΚΑΤ, όταν πας στο πάρκο και βλέπεις ότι είναι επικίνδυνο και η παιδική χαρά σπασμένη, όταν αισθάνεσαι εντός εισαγωγικών ξένος, μετανάστης στη γειτονιά σου και κοιτάς διαρκώς πίσω σου μήπως σε ακολουθεί κανένας επειδή αισθάνεσαι ανασφάλεια, για ποια Αθήνα μιλάμε; Η Αθήνα δεν είχε δε ούτε πλάνο οικονομικής ανάπτυξης για να έχει όλα αυτά τα χρόνια και λεφτά και θέσεις εργασίας.

Αρης Σπηλιωτόπουλος: Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Τσίπρα | iefimerida.gr 1


Η Αθήνα ενσωμάτωσε τα μεγαλύτερα δεινά της κρίσης...
Η κρίση δεν είναι άλλοθι. Το εμπόριο λύγισε επειδή παραδώσαμε όλο τον εμπορικό κόσμο στις κάθε λίγο και λιγάκι άσκοπες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Τις μισές μέρες του χρόνου οι πολίτες ταλαιπωρούνται για να φτάσουν στο κέντρο, τις μισές μέρες του χρόνου τα μαγαζιά δεν δουλεύουν, οι επισκέπτες που έρχονται για τις κρουαζιέρες ή για το Σαββατοκύριακο δεν μπορούν να ψωνίσουν στα μαγαζιά.


Πάντως δεν είναι οι διαδηλώσεις ο λόγος που δεν μπορούν οι πολίτες να ψωνίσουν όσο θέλουν στα μαγαζιά. Είναι η οικονομική στενότητα.
Μιλάω για τους επισκέπτες κυρίως. Ξέρετε ότι η Αθήνα είναι τουριστική πόλη, έχει τον Παρθενώνα, την ιστορία της, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα έπρεπε η Αθήνα να είναι στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Αν η Αθήνα πήγαινε από τα 2 στα 4 εκατομμύρια επισκέπτες, που είναι στόχος απόλυτα εφικτός, αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω εισόδημα για την Αθήνα. Αυτό σημαίνει 50.000 νέες θέσεις εργασίας για την Αθήνα. Αντί να υπάρχει αυτό το σχέδιο, να βάλουμε την Αθήνα στην παγκόσμια τουριστική αγορά, στη συνεδριακή, στην πολιτιστική αγορά, στην αγορά του city break, εμείς απουσιάζαμε από όλα τα κρίσιμα συνέδρια διπλωματίας των πόλεων, ακόμη και από το σημαντικότερο που έγινε στο Βερολίνο. Η Αθήνα ήταν η μόνη πόλη που δεν πήρε μέρος. Όπως άφαντος ήταν ο δήμαρχος επί τέσσερα χρόνια έτσι έκανε άφαντη και την Αθήνα από τη διπλωματία πόλεων.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ
Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω τι ψηφίσατε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στο δεύτερο γύρο. Καμίνη ή Κακλαμάνη;
Δεν μπορώ να σας πω. Η ψήφος είναι μυστική.


Είστε ένας υποψήφιος δήμαρχος που δηλώνετε υπεράνω κομμάτων και αναφέρεστε στα πρόσωπα. Γιατί να μην απαντήσετε λοιπόν και σε αυτό;
Η ψήφος είναι μυστική, όμως οφείλω να σας πω ότι εγώ είμαι πολύ συνεπής καταρχήν με τη συνείδησή μου. Τη μέρα που ίδρυσα την παράταξη «Αθήνα μπορείς» εγώ παραιτήθηκα χωρίς κανείς να μου το ζητήσει ή να μου το επιβάλλει. Και είπα σήμερα παίρνω τα ρίσκα μου γιατί θέλω να καταθέσω όλον μου τον εαυτό στη μάχη για την Αθήνα, να καταθέσω την εμπειρία που αποκόμισα στην κεντρική πολιτική σκηνή για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα. Το κάνω κόβοντας την οποιαδήποτε έστω και έμμεση σχέση εξάρτησης από την κομματική αφετηρία που ξεκίνησα. Ταυτότητα όλοι έχουμε, κι εγώ έχω...


Εχετε την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Είστε ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Αθήνα, κύριε Σπηλιωτόπουλε.
Ας υποθέσουμε ότι έχω μια χαλαρή υποστήριξη, αλλά δεν μου αρκεί. Δεν είναι η στήριξή αυτή που πιστεύετε. Είναι πολύ χαλαρή και οι μισοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας στην αρχή έκαναν δημόσιες σχέσεις. Για να είμαστε δίκαιοι. Το θέμα είναι ότι παραιτήθηκα για να δείξω πρώτον ότι ήρθα στην Αθήνα για να μείνω, δεύτερον ότι δεν έχω ανάγκη αναγνωρισιμότητας για να ανέβω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν βλέπω ως εφαλτήριο την τοπική αυτοδιοίκηση. Και τέλος ήθελα να δείξω ότι όλοι έχουμε ταυτότητες, αφετηρίες, αλλά η Αθήνα δεν έχει δεξιά, κεντρώα ή αριστερά προβλήματα. Εγώ δια της παραιτήσεως μου κόβω την όποια εξάρτηση, στέκομαι πάνω και πέρα από τις κομματικές αφετηρίες, συνθέτω με βάση τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των Αθηναίων. Αν είναι για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Αντώνη Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Αλέξη Τσίπρα.


Ο κύριος Κακλαμάνης αναφέρθηκε προχθές σε συμφωνία Βενιζέλου Σαμαρά να πάρει το ΠΑΣΟΚ Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για αυτό το λόγο επέλεξε εσάς η Νέα Δημοκρατία.
Δεν θα ασχοληθώ με σενάρια επιστημονικής φαντασίας που εκπορεύονται από την αδυναμία κάποιου να υποστηρίξει την επιλογή του όταν βλέπει σε όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών ότι δεν μπαίνει στον δεύτερο γύρο και ότι έχει μονοψήφιο ποσοστό. Το μονοψήφιο ποσοστό από τη στιγμή που δεν μπαίνει στον δεύτερο γύρο δείχνει ότι ο μόνος του στόχος είναι να κάνει ζημιά στη συγκεκριμένη προοπτική που έχει η δική μας υποψηφιότητα, γιατί εκ των πραγμάτων ένας από τους δύο θα είναι, ή ο κύριος Καμίνης ή εγώ. Για να είμαι εγώ, για να γυρίσει σελίδα η Αθήνα πρέπει να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις μας.

Αρης Σπηλιωτόπουλος: Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Τσίπρα | iefimerida.gr 2

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ «ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ»
Αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι ο κύριος Σακελλαρίδης σας έχει πλησιάσει αισθητά, είναι μικρότερη και από μία μονάδα η διαφορά σας σε κάποιες μετρήσεις. Διεκδικεί δυναμικά να μπει στο δεύτερο γύρο.
Προφανώς. Δεν θα σταθώ στο αν είναι μία ή δύο μονάδες η διαφορά. Σημασία έχει ότι πράγματι αποτυπώνετε σωστά το σκηνικό. Αρα: Αν θέλουμε δύο υποψηφίους αλλά μια πολιτική, την πολιτική των τζαμιών, της λαθρομετανάστευσης, της χωροθέτησης άρα της νομιμοποίησης του λαθρεμπορίου, η επιλογή θα είναι μεταξύ κεντροαριστεράς και αριστεράς. Γιατί; Γιατί η χαμένη ψήφος μπορεί να αποκλείσει τη δική μας εναλλακτική πρόταση και για την οποία όλοι συζητούν. Εμείς είπαμε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός της Αθήνας αν θέλει τζαμί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εμείς είπαμε καταστροφή των προϊόντων του παρεμπορίου με σπρέι και υψικάμινο, εμείς είπαμε αστυνομικό τμήμα ειδικά για την Αθήνα με κατασταλτικές αρμοδιότητες, εμείς είπαμε μηδενική ανοχή στο έγκλημα, εμείς είπαμε τρίγωνο ειρήνης μόνο για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστές οργανώσεις. Εχουμε προτάσεις για το τρίπτυχο ασφάλεια, εξωστρέφεια, αισθητική. Είμαστε μια εναλλακτική πρόταση και θα είναι κρίμα αν κάποιοι συναγωνιστές του παρελθόντος επιμένοντας σε μονοψήφια ποσοστά που δεν τους βάζουν στο δεύτερο γύρο, μας αποκλείσουν και δώσουν άλλα πέντε χρόνια σε δύο πρόσωπα με την ίδια πολιτική.


Αναφερθήκατε στα τζαμιά και στο δημοψήφισμα. Το 2009 έγινε αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Ελβετία και οριακά ψηφίστηκε να μη γίνει νέο τζαμί, υπήρξε αντίδραση από το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από το ίδιο το Βατικανό. Δεν μπορείς να βάζεις σε δημοψήφισμα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γιατί τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν κάποια παρατήρηση στις ΗΠΑ όταν ορισμένες πολιτείες δεν επέτρεψαν στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται; Δεν είναι αυτό θέμα ατομικών δικαιωμάτων;


Φυσικά, όπως και η άσκηση της θρησκευτικής λατρείας είναι ύψιστο δικαίωμα.
Το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων είναι θέμα ατομικού δικαιώματος. Εγώ δεν βάζω αντίστοιχα το δικαίωμα αν κάποιος είναι μουσουλμάνος και έχει το δικό του χώρο για να λατρεύει το Θεό του. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Αλλά το πού θα γίνει ο χώρος αυτός αφορά όλους μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΚΗΦΙΣΙΩΤΗΣ ΟΥΤΕ Ο ΓΛΥΦΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος ποιο θα είναι;
Αν θέλουμε ή όχι στο ιστορικό κέντρο το τζαμί, ή σε δύο άλλες περιοχές. Οι επιτροπές που έχω συγκροτήσει μελετούν αυτές τις εποχές. Εγώ δεν είμαι Βοναπάρτης να έρθω με το τεκμήριο της αυθεντίας και να πω εγώ ο Δήμαρχος ξέρω ότι δίπλα στον Παρθενώνα, στον Βοτανικό, εκεί θα βάλω το τζαμί χωρίς να ρωτήσω τους Αθηναίους. Ποιος είσαι εσύ που θα το αποφασίσεις. Το που θα γίνει επηρεάζει την καθημερινότητά μας, την εμπορική κίνηση, την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Επηρεάζεται η αστική πύκνωση, η συγκοινωνία...


Συγνώμη, ο τουρισμός πως επηρεάζεται από το τζαμί;
Απίστευτα. Όταν θα έχουμε μεγαλύτερη λαθρομετανάστευση και μεγαλύτερο παρεμπόριο η πόλη θα γίνει πιο επιθετική.


Το τζαμί, δηλαδή, θα φέρει μεγαλύτερη παράνομη μετανάστευση;
Αναμφίβολα ναι.


Γιατί το λέτε αυτό;
Διότι δημιουργεί πύκνωση. Δεν υπάρχουν μελετητές αυτή τη στιγμή που να μην λένε ότι όταν υπάρχει ένα μεγάλο τζαμί σε μια περιοχή εισρέουν ακόμα περισσότερο οι λαθρομετανάστες από τις γύρω περιοχές σε ένα και μόνο σημείο. Και όταν αυτό το σημείο είναι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας αντιλαμβάνεστε ότι διαχέεται η λαθρομετανάστευση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου του παρεμπορίου. Αρα αθέμιτος ανταγωνισμός για τα μαγαζιά, άρα περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία. Και βέβαια μια πόλη απωθητική για τον τουρισμό. Αν εγώ θέλω να φέρω 4 εκατομμύρια τουρίστες αντί 2 και να φέρω δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα για τους Αθηναίους, το τζαμί στο κέντρο της Αθήνας μου υπονομεύει αυτή την προσπάθεια. Υπό αυτή την έννοια το αν θα έχω 1,5 δις παραπάνω για τους Αθηναίους ή αν θα διώξω και τους υπάρχοντες Αθηναίους από το κέντρο εξαιτίας αυτής της κατάστασης πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς που ζούμε στην Αθήνα. Δεν μπορεί να το αποφασίσει ούτε ο Κηφισιώτης ούτε ο Γλυφαδιώτης. Οι Αθηναίοι θα αποφασίσουμε για την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι δημοκρατία.

Αρης Σπηλιωτόπουλος: Για το καλό της Αθήνας θα συγκρουστώ με τον Σαμαρά και θα αγκαλιάσω τον Τσίπρα | iefimerida.gr 3


Ο τρόπος που περιγράψατε αυτή την εικόνα μοιάζει σα να πρέπει να απομακρύνουμε τα «σκουπίδια» από τη βιτρίνα της Αθήνας. Και σε κάθε περίπτωση το θέμα της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κεντρική εξουσία.
Όχι, κάνετε λάθος. Δεν ξέρω που μένετε εσείς, αλλά εγώ που μένω στο κέντρο και είναι επιλογή μου, η καθημερινότητα η δική μου και όλων των Αθηναίων επηρεάζεται αν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχει τζαμί. Και εν πάση περιπτώσει αν οι Αθηναίοι έχουν αντίθετη άποψη από εμένα, αυτοί θα πάρουν την απόφαση.


Ποιες είναι οι άλλες δυο περιοχές που θα προσφέρετε ως εναλλακτικές τοποθεσίες για το τζαμί;
Δεν θα ήθελα να πω ακόμα γιατί δεν θέλω να υποκαταστήσω τη δουλειά των επιστημόνων που μελετούν τις ιδανικές περιοχές.


Αρα εσείς θα προχωρήσατε όπως κι αν είναι στο δημοψήφισμα αν εκλεγείτε;
Δεν χωρά καμία αμφιβολία. Καμία.


Παρά την κριτική που σίγουρα θα ασκηθεί και σε διεθνές επίπεδο;
Καμία. Το δημοψήφισμα δεν θα γίνει για το που θα γίνει το τζαμί, όχι για το αν θα γίνει τζαμί στην Αθήνα. Οποιος αντιδρά είναι ακραιφνής συντηρητικός.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Βέβαια όλο αυτό αφορά τους παράνομους μετανάστες που είναι μουσουλμάνοι, γιατί δεν είναι όλοι μουσουλμάνοι.
Είναι όμως η συντριπτική τους πλειοψηφία. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Αθήνα που είναι φιλελεύθερη πόλη έχει εβραϊκή συναγωγή, αρμένικη εκκλησία, καθολικούς. Εγώ στο ψηφοδέλτιό μου έχω εβραίο, έχω έγχρωμο, έχω Αρμένιο, έχω Ευαγγελιστή. Αλλωστε ήμουν εναντίον της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος, ο μοναδικός από τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι τόσο φιλελεύθερος που είμαι πραγματικά αριστερός. Γιατί αριστεροσύνη σημαίνει να έχεις ανοιχτό μυαλό, να σέβεσαι τον πολίτη, να του δίνεις το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του. Τώρα μιλάμε για ένα καινούριο τεράστιο οικοδόμημα διαγωνίως από τον Παρθενώνα. Ποιος σας είπε ότι χωράει κι άλλο τσιμέντο εκεί; Να το αποφασίσουν οι Αθηναίοι, να το σεβαστώ. Όχι όμως ο ένας. Η εποχή του Βοναπάρτη έχει τελειώσει. Ειδοποιήστε τον ότι η αυθεντία υπήρχε στον πάπα και αυτό το έχει αναθεωρήσει ο σημερινός πάπας.


Αν προχωρήσετε στο δημοψήφισμα η δική σας θέση είναι ξεκάθαρα δηλωμένη εναντίον της ανέγερσης τζαμιού στον Βοτανικό.
Δε νομίζω ότι μπορώ να επηρεάσω τόσους χιλιάδες Αθηναίους. Μπορεί οι Αθηναίοι να πουν ναι θέλουμε ένα τεράστιο τσιμεντένιο οικοδόμημα δίπλα στον Παρθενώνα, κάνεις λάθος δήμαρχε είναι πολύ ωραίο. Αν το αποφασίσουν με μεγάλη μου χαρά θα το αποδεχτώ. Θα αποδεχτώ όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλωστε αν δεν υπήρχαν δημοψηφίσματα θα είχαμε ακόμα βασιλεία. Εκτός αν ήθελε να προτείνει κάτι τέτοιο ο κύριος Καμίνης και δεν το είχαμε καταλάβει.


Θα παντρέψετε γκέι ζευγάρια;
Αν το επιτρέψει η πολιτεία με μεγάλη μου χαρά θα το κάνω. Θα είναι καθήκον μου.


Αποτεφρωτήριο στην Αθήνα;
Δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση για αυτό. Μπορούμε να συνεργαστούμε με την εκκλησία που ξέρω ότι έχει τις αντιρρήσεις της. Είμαι αξιόπιστος συνομιλητής μπορώ να συνομιλήσω με την εκκλησία, άλλωστε ήμουν υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων. Ξέρουν ότι δεν θα αιφνιδιάσω κανέναν. Θα κάνω διάλογο, η κοινωνία προχωρά, οι πολίτες προχωρούν. Για όσα θα δούμε ότι μπορούν να διχάσουν την ελληνική κοινωνία θα έχουμε τη λογική των δημοψηφισμάτων.

H OΜΟΝΟΙΑ TIMES SQUARE
Πώς θα πετύχετε τις 50.000 θέσεις εργασίας που περιλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας;
Θέσεις εργασίας που θα δώσουν αξιοπρέπεια στον Αθηναίο. Καταρχήν θα κάνουμε γραφείο ευρέσεως εργασίας, με λεφτά που θα δοθούν από συγκεκριμένα σημεία σε πλατείες, όπου θα υπάρχει -όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις- η δυνατότητα των διαφημίσεων που επιβάλλει εξάλλου η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Το 50% των εσόδων θα πηγαίνει σε αυτό το ταμείο.


Τι εννοείτε, θα δημιουργηθούν χώροι για υπαίθριες διαφημίσεις.
Φωτισμένες διαφημίσεις.


Στις πλατείες;
Όχι στις πλατείες, σε χώρους γύρω από τις πλατείες, σε κτήρια πάνω.


Αυτό δεν θα αποτελέσει μια ασχήμια για την πόλη;
Καθόλου. Γιατί είναι άσχημο όταν το βλέπετε σε οργανωμένες ευρωπαϊκές πόλεις;


Στο κέντρο της Αθήνας όπως είναι διαμορφωμένο θα επηρεάσει βάναυσα το αστικό τοπίο.
Δεν θα πας στο ιστορικό κέντρο. Δεν θα πάθεις τίποτα αν στην Ομόνοια έχεις κάποιες μεγάλες πινακίδες εκεί όπου είναι το Hondos, όπως είναι αντίστοιχα η Times Square στη Νέα Υόρκη. Ο δήμος θα βγάζει λεφτά για να τα δίνει στους ανθρώπους μέσω του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Πώς θα γίνει; Είναι υποχρεωτικό να γίνει από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Αρα την υποχρεωτικότητα ας την κάνεις έσοδο για το Δήμο, το 50% να πηγαίνει στο ταμείο, να υπάρχει στέγη για όλους, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρχουν χρήματα για τους καρκινοπαθείς να παίρνουν τα φάρμακά τους.


Η σχέση σας με τα κινήματα πόλης;
Εξαιρετική. Πιστεύω σε αυτά τα κινήματα. Δε διαφήμισα ποτέ τη συμμετοχή μου. Είμαι ποδηλάτης παρακολουθώ πολλά πράγματα, παίρνω μέρος σε αυτά τα κινήματα.


Δεν το γνώριζα ότι είστε ποδηλάτης.
Ναι, ξέρετε δεν το λέω επειδή είμαι ο μοναδικός υποψήφιος που προκαλεί τόσο και θα έκαναν διάφορα σχόλια δεν είχα κανένα λόγο να το πω.


Γιατί το λέτε ότι εσείς προκαλείτε περισσότερο;
Τα σατιρικά τα προκαλώ πιο πολύ εγώ. Την άλλη φορά που είπα ότι έχω σκυλιά και τα βγάζω στο πάρκο προκάλεσα σχόλια σε σατιρικές εκπομπές. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν σκυλιά. Ο σημερινός δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που όχι μόνο δεν φρόντισε τα αδέσποτα αλλά οδήγησε στην φυσική εξόντωση τους με βάρβαρο τρόπο λόγω της εγκληματικής αμέλειας του και έχει τεράστιες ευθύνες για αυτό. Και ποινικές ευθύνες. Και τέλος πάντως εγώ θα μιλάω για τα σκυλιά κι ας σατιρίζομαι. Ας με πουν και γραφικό.


Από όλα τα σχόλια που έχουν ακουστεί για εσάς, αυτή η αναφορά στα ζώα αισθάνομαι ότι είναι αυτή που σας πείραξε περισσότερο.
Ξέρετε γιατί; Γιατί θεωρώ ότι ο δείκτης ευαισθησίας ενός ανθρώπου έχει να κάνει με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους συμπολίτες του αλλά και στα ζώα. Όταν κάποιος ασκεί τόσο εύκολη κριτική δείχνει ότι έχει μειωμένη αίσθηση πολιτισμού. Θέλω στον 21ο αιώνα οι πολίτες να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Δεν είναι τα ζώα, είναι οι τετράποδοι φίλοι μας, είναι συντροφιά για πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο τετράποδος φίλος δίνει ζωή σε ανθρώπους μοναχικούς ή ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ