Re -think Athens: Μπορεί να υπάρξει αστική αναγέννηση χωρίς «χαμένους»; - iefimerida.gr

Re -think Athens: Μπορεί να υπάρξει αστική αναγέννηση χωρίς «χαμένους»;

Re -think Athens: Μπορεί να υπάρξει αστική αναγέννηση χωρίς «χαμένους»;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται την Τρίτη 27 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μία συζήτηση γύρω από τις εναλλακτικές πολιτικές αστικής αναζωογόνησης.Η αναζωογόνηση των πόλεων αναφέρεται σε πρακτικές που έλαβαν διαστάσεις με την αποβιομηχάνιση του Δυτικού κόσμου, οπότε και δημιουργήθηκε η ανάγκη για εναλλακτικές οικονομικές διεξόδους. Κυρίαρχο πρότυπο αστικής αναζωογόνησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ο λεγόμενος «εξευγενισμός» (gentrification), που συνίσταται στην επανεπένδυση σε υποβαθμισμένες κεντρικές περιοχές με αποτέλεσμα να προσελκύονται εύποροι κάτοικοι και πιο αποδοτικές δραστηριότητες, εκτοπίζοντας τους παλαιούς κατοίκους και τις προηγούμενες δραστηριότητες.

Ο «εξευγενισμός» αναπτύχθηκε κυρίως στον αγγλόφωνο κόσμο, όπου οι κοινωνικές ελίτ μετακινήθηκαν στα προάστια από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, αφήνοντας τα κέντρα στη βιομηχανία και τα εργατικά στρώματα. Οι ευρείες κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές στη μεταβιομηχανική μητρόπολη ενίσχυσαν την τάση «επιστροφής στο κέντρο» και την πίεση για αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων βιομηχανικών-εργατικών περιοχών του. Στην ανάπτυξη αυτού του προτύπου αστικής αναζωογόνησης συνέβαλε σημαντικά και η μακρόχρονη κυριαρχία νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που ώθησε πολλές πόλεις να αναδείξουν σε προνομιακή επιδίωξή τους την εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών από την αναβάθμιση των κεντρικών τους περιοχών. Η προώθηση, ωστόσο, της αστικής αναζωογόνησης κατ' αυτό τον τρόπο δημιούργησε νικητές και ηττημένους.

Βασικό ερώτημα στην εκδήλωση αυτή είναι το κατά πόσον οι πόλεις είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρότυπο αστικής αναζωογόνησης ή αν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές που να εξυπηρετούν ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ομιλητές:

Chris Hamnett: Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του King's College London

Tuna Tasan-Kok: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο TU Delft, Ολλανδία

Ιωάννης Σαγιάς: Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη σε ζητήματα πολεοδομίας-χωροταξίας

Νίκος Καραδημητρίου: Επίκουρος Καθηγητής Πολεοδομίας και Ανάπτυξης Ακινήτων, Bartlett School of Planning, University College London (UCL)

Συντονισμός:

Νικόλας Σουλιώτης: Κοινωνιολόγος, ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών)

Επιμέλεια:
Θωμάς Μαλούτας: Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ώρα έναρξης: 19:00

Κεντρική Σκηνή

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ