Υπεγράφη η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ ΕΛΠΕ και ΥΠΕΚΑ - iefimerida.gr

Υπεγράφη η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ ΕΛΠΕ και ΥΠΕΚΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπεγράφη σήμερα η Σύμβαση Μίσθωσης για Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου από το επιχειρηματικό σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (διαχειριστής - operator), Edison International S.p.A. και Petroceltic Resources Plc., μετά την κατακύρωση που ακολούθησε την υποβολή και αξιολόγηση της σχετικής προσφοράς τους από το ΥΠΕΚΑ.Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Η Edison συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και η Petroceltic, επίσης, σε περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Η συνεργασία των τριών έμπειρων και οικονομικά εύρωστων εταιρειών παρέχει όλα τα εχέγγυα σε επιστημονικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι εταίροι τους, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή, θα προχωρήσουν στην έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου δυναμικού της περιοχής, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί, επίσης, σταθμό για τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς τους επιτρέπει να δραστηριοποιηθούν σε ένα ακόμη επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές τους σε όλο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους σε διεθνές επίπεδο μέσω της συνεργασίας τους με εξειδικευμένες και δυναμικές πετρελαϊκές εταιρείες και δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν θετικά στη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία ιδρύθηκαν το 1998, είναι ένας από τους σημαντικότερους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας και με παρουσία σε 7 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε περίπου €1,9 δισ.

Η Εταιρεία Edison, μέλος του EdF Group, είναι η αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, προμηθευτές και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιταλίας, με δραστηριότητες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Συμμετέχει σε 95 παραχωρήσεις και η ημερησία παραγωγή της ανέρχεται σε 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε €5,1 δισ.

Η Petroceltic είναι εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Έχει έδρα στο Δουβλίνο και γραφεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (ΑΙΜ) και στην Αγορά Επιχειρηματικών Τίτλων του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας με κεφαλαιοποίηση €360 εκ. Οι τρέχουσες δραστηριότητές της επικεντρώνονται σε 11 περιοχές στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Αλγερία, Ιρακινό Κουρδιστάν και Αίγυπτο με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ