H σκοτεινή πλευρά του γερμανικού «θαύματος»: Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα - iefimerida.gr

H σκοτεινή πλευρά του γερμανικού «θαύματος»: Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

H σκοτεινή πλευρά του γερμανικού «θαύματος»: Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του γερμανικού «θαύματος». Στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και κινητήριο μοχλό της ευρωζώνης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου οικονομικών τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Die Welt, μόνο μέσα στο 2012 η εταιρία ηλεκτρισμού έκοψε το ρεύμα σε 320.000 νοικοκυριά, πολλά από τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ως ένας από τους βασικούς λόγους φέρεται να είναι η ραγδαία επέκταση των υποδομών για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειες οι οποίες επιβαρύνουν τον συνολικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για καθεστώς «ενεργειακής φτώχειας» στο οποίο ζει μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα πολιτών. Εκτός από το ρεύμα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν επίσης τους λογαριασμούς του νερού και του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να στερούνται αυτά τα βασικά αγαθά για σύντομο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα ύστερα από αίτημα του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο, μαζί με συνδικάτα και άλλες κοινωνικές ομάδες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί ολοένα περισσότερους γερμανούς πολίτες. Αυτό αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, καθώς οι διακοπές ρεύματος το 2012 ήταν κατά 8.000 περισσότερες σε σχέση με το 2011.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να είναι υποχρεωμένες να ζουν στο σκοτάδι για μια χούφτα ευρώ», λέει στη Die Welt η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Κάρεν Λάι. «Οι διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά πρέπει να απαγορευτούν δια νόμου», δηλώνει. «Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο βοήθειας για τις οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

«Οσο αυξάνεται το κόστος, τόσο αυξάνεται και η ενεργειακή φτώχεια», λέει στη γερμανική εφημερίδα o Αντολφ Μπάουερ, πρόεδρος του κοινωνικού συνδέσμου Sovd. Ο Μπάουερ υποστηρίζει ότι πρέπει να θεσπιστεί κοινωνικό τιμολόγιο για τους κοινωνικά αδύναμους και αν αυτό δεν είναι αρκετό, να μελετηθεί η ιδέα για τη χορήγηση ενός ενεργειακού βοηθήματος. Ολες όμως αυτές οι ιδέες για την προστασία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων προσκρούουν στις αντιρρήσεις του γερμανικού υπουργείου οικονομικών το οποίο επιμένει ότι το ισχύον καθεστώς προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους είναι υπεραρκετό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ