KLARINA BOURANA: Οχι, η ψήφος στις εκλογές δεν είναι υποχρεωτική, από την ώρα που η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση δεν είναι επίσης - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

KLARINA BOURANA: Οχι, η ψήφος στις εκλογές δεν είναι υποχρεωτική, από την ώρα που η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση δεν είναι επίσης

Η ψήφος σου μετράει; Ναι αλλά ο ψόφος σου μάλλον περισσότερο. Όπως σε κάθε ελεύθερη χώρα. Όπως στην Ελλάδα. Ο ΤΑΖ χαιρετίζει αγωνιστικά τα πλαστικά σημαιάκια που είμαστε έτοιμοι να κουνήσουμε για άλλη μια φορά.Από όταν άρχισα να ψηφίζω θυμάμαι αυτόν τον προεκλογικό "μπαμπούλα": Ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική από τον νόμο για όλους τους πολίτες. Μετά στο πήγαιναν πιο "μαλακά": Ότι είναι υποχρέωση σου αν θες να θεωρείσαι υπεύθυνος πολίτης κι ότι η αποχή σου δηλώνει αδιαφορία για τα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Τες πα, μια, δυο, τρεις φορές που δεν ψήφισα δεν μου έκατσε καμία νομική κύρωση (σε αντίθεση με όσες φορές μπήκα σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο και με έπιασε ο ελεγκτής). Και μιλάμε για τότε που υπήρχε εκλογικό βιβλιάριο και αν δεν είχε τη σφραγίδα υποτίθεται της συμμετοχής σου στις εκλογές, δεν σου έβγαζαν διαβατήριο ή κάτι τέτοιο. Άρα ένα το κρατούμενο: Κι αυτό σαν νόμος, μούφα είναι (όπως και ο αντικαπνιστικός στα μπαρ). Και άλλη μια φορά που μου ήρθε το χαρτί να πάω εκλογικός αντιπρόσωπος ή πως στο διάολο λέγεται αυτό που κάθεσαι και μετράς τους ψήφους, πάλι δεν πήγα και τίποτα δεν έπαθα. Σιγά μην σηκωνόμουν αξημέρωτα για να μετράω σταυρουδάκια. Μια άλλη που πήγα τους κέρασα όλους εκεί μέσα τσίπουρο όταν μετράγαμε τα ψηφοδέλτια και έγινε πανηγύρι.

Δεν προτρέπω κανέναν να μην ψηφίσει. Αλλού εστιάζω. Στο παραμύθιασμα της υπόθεσης και της "υποχρέωσης" απέναντι στο κράτος. Σαν την υποχρέωση να πας στρατό για να πολεμάς αυτά που αποφασίζουν οι πολυεθνικές και να ξιπάζεσαι ότι έτσι προστατεύεις την πατρίδα. Πως το έλεγε η Ελένη Βιτάλη; "Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανή σας κι ο γιος μου τ' ανταλλακτικό, θα 'ναι εντάξει μια ζωή στη δούλεψη σας, είναι από άριστο υλικό". Αυτό είναι η δημοκρατία σήμερα. Είσαι υποχρεωμένος να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα γι αυτήν, όμως και αυτή είναι υποχρεωμένη να κάνει συγκεκριμένα πράγματα για σένα. Αν ένας από τους δύο δεν τηρεί την υποχρέωση του, τότε το συμβόλαιο παύει να ισχύει. Όπως:

* Στην Ελλάδα υπάρχει υποχρεωτική δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κατ' αρχάς ποτέ της δεν υπήρξε δωρεάν και σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε εκπαίδευση. Μαντρί ήταν και είναι σε ερειπωμένα κτίρια που μαθαίνεις να αποστηθίζεις το πεπτικό σύστημα του βατράχου. Να πληρώνεις φροντιστήρια και υλικό για το σχολείο. Αυτό είναι το δωρεάν; Το πρόσχημα 40 λεπτών γυμναστικής την εβδομάδα, χωρίς καν αποδυτήρια για να βρωμάς ιδρωτίλα όλη την υπόλοιπη μέρα στο μάθημα; Το πρόσχημα καλλιτεχνικών άλλα 40 λεπτά μόνο και μόνο για να σκάσεις ένα κατοστάρικο στο χαρτοπωλείο να πάρεις τα απαραίτητα υλικά; Ή τα μαθήματα ξένων γλωσσών που ένας βαρκάρης στα Κουφονήσια τα έχει μάθει καλύτερα από την εμπειρία του; Πότε ακριβώς κάποιος δικάστηκε επειδή το παιδί του δεν πήγε σχολείο; Κυρίως από παραμελημένους πληθυσμούς όπως οι αθίγγανοι οι οποίοι ναι μεν καταγράφονται σαν Έλληνες αλλά ποιος χέστηκε αφού μένουν σε τσαντίρια;

*Στην Ελλάδα υπάρχει δωρεάν υγεία για όλους. Ποιος ήρθε και δεν τον άκουσα να μου χτυπά την πόρτα; Ακόμα κι ένα 1 ευρώ συμμετοχή στις συνταγές καταστρατηγεί τον όρο "δωρεάν". Που αυτό είναι το λιγότερο, έτσι; Όχι, αν έχετε αντιρρήσεις πείτε μου πόσοι δεν ξοδέψατε χρήματα φέτος για τη δωρεάν υγεία σας. Αυτοί που απομείνατε ζωντανοί εννοώ. Οι πεθαμένοι στα νοσοκομεία την γλύτωσαν νωρίς.

*Στην Ελλάδα έχουμε ανεξιθρησκεία. Γι αυτό στη σημαία μας δεσπόζει ο χριστιανικός σταυρός. Γι αυτό στα σχολεία κάνουν πρωινή προσευχή και διδάσκονται αντικειμενικά θρησκευτικά σύμφωνα με τα οποία ο χριστιανισμός είναι η καλύτερη θρησκεία. Γι αυτό στη Βουλή ορκίζει ο παπάς και στο δικαστήριο πιστοποιείται η αλήθεια μας αν ακουμπήσουμε το χεράκι στη Βίβλο. Γι αυτό συζητάμε ακόμα για το που, πότε, πως θα χτιστεί ένα τζαμί την ώρα που χιλιάδες συμπολιτών μας εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε υπόγες με κλειστά παράθυρα μην τους δει κανείς χρυσαυγίτης μπάτσος και τον πιάσουν τα ντουζένια του.

*Στην Ελλάδα όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Φαντάζομαι ότι ειδικά αυτό, θα είναι πολύ χαρμόσυνο μήνυμα αν το πεις σε κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακισμένους που δολοφονούνται, πόρνες που εξευτελίζονται, ομοφυλόφιλα ζευγάρια που δεν έχουν δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τη σχέση τους, γριές που συλλαμβάνονται για 500 ευρώ χρέη στην εφορία.

*Στην Ελλάδα υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών. Η εξής μία: Υπάρχει η εξουσία, όσοι την υπηρετούν και όλοι οι υπόλοιποι. Ένα ακραία θεοκρατικό κράτος με την εκκλησία να αναλαμβάνει ρόλο πολιτικής παράταξης και να επιβάλλει το "έτσι θα γίνει επειδή έτσι το θέλω" υπεράνω κάθε ελέγχου.

*Στην Ελλάδα υπάρχει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και ενημέρωση. Σαν τον πιτσιρικά που τον πιάσανε επειδή έκανε πλάκα με τη σελίδα του Γέροντα Παστίτσιου στο facebook. Σαν τις απεργίες που κηρύσσονται παράνομες. Σαν όλους εμάς τους δημοσιογράφους που δουλέψαμε ή δουλεύουμε σε media που ελέγχονται ουσιαστικά από πέντε έξι μεγιστάνες. Πας να γράψεις κάτι για μια εκπομπή ενός καναλιού κι ανακαλύπτεις ότι ο ιδιοκτήτης του καναλιού είναι ιδιοκτήτης και του μέσου που δουλεύεις οπότε "γεια σας". Πας να γράψεις κάτι απέναντι σε μια εταιρεία τύπου Nestle, αλλά ανακαλύπτεις ότι η Nestle διαφημίζει νεσκαφέδες στο site σου κι αν γράψεις μαλακία θα αποσύρει τις διαφημίσεις της οπότε το βουλώνεις. Μια κριτική για μια ταινία που όμως την διανέμει μια εταιρεία που έχει κλείσει συμβόλαιο με την εφημερίδα σου να διανέμει τα dvd της οπότε την κάνεις τουμπεκί. Ένα σχόλιο για έναν ψυχοπαθή πολιτικό αλλά αυτός έτρωγε προχτές στην Ύδρα με το αφεντικό σου, οπότε το κείμενο σου κατεβαίνει με συνοπτικές διαδικασίες. Ακόμα και η μαφία της βασιλικής οικογένειας στην Μ. Βρετανία, τουλάχιστον τηρεί τα προσχήματα. Τι εννοώ; Μπορεί όπως λένε οι αστικοί θρύλοι, να φάγανε την έρμη την Νταϊάνα, αλλά δε θα σου απαγορεύσει κανείς να κάνεις ένα ρεπορτάζ πάνω σε αυτό ή να δημοσιεύσεις φωτογραφίες του πρίγκιπα Ουίλιαμ σε παρτούζα. Τράβα κάν' το αυτό εδώ και πες μου σε ποιο χαντάκι θα σε βρούμε πεταμένο αύριο να έρθω να σου πετάξω γαρύφαλλα.

Όχι, δεν έχει κανείς δικαίωμα να με υποχρεώσει να ψηφίσω σε ένα πανηγύρι εκατομμυρίων ευρώ, με ψηφοδέλτια γεμάτα παροπλισμένους σταρ, αναγεννημένες χριστιανές πρώην βίζιτες και λοιπούς μόνο και μόνο για να μου πετάξει το τυράκι του ποντικιού στη φάκα: Ότι η ψήφος μου μετράει. Όπως τα βλέπω τα πράγματα, για μερικούς σαν και μένα, ενοχλητικού τύπους, μόνο ο ψόφος μας μετράει. Καλές και δημοκρατικές εκλογές να έχουμε και μην ξεχάσετε να φορέσετε τις κονκάρδες του κόμματος σας και να κουνήσετε τα πλαστικά σας σημαιάκια στις προεκλογικές ομιλίες. Η πλαστική δημοκρατία σας πάει πολύ.

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ