Ετοιμος ο Σταύρος Παπασταύρου να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Στουρνάρα - iefimerida.gr

Ετοιμος ο Σταύρος Παπασταύρου να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Στουρνάρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κομβικές αλλαγές στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όλα θα κριθούν στις 17η Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η θητεία του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να πάρει τη θέση του.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες κυκλοφορούν από καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία, διάδοχος του κ. Στουρνάρα θα είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
Τη θέση του τελευταίου στο Μαξίμου θα «καταλάβει» ο Δημήτρης Πτωχός, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή.

Με δόξες αποχωρεί ο Στουρνάρας

Ο κ. Παπασταύρου φέρεται να είναι έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της ελληνικής οικονομίας για να σηματοδοτήσει τη στροφή της κυβέρνησης από το «τεχνοκρατικό» στο «πολιτικό»: Ο κ. Στουρνάρας απεδείχθη ο καταλληλότερος για να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία στις επιταγές του Μνημονίου, τώρα ήρθε η ώρα για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. Και για ...παροχές, θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιος.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών με δόξες και τιμές αφού θα πιστωθεί δικαίως την πολιτική επιτυχία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και την απαρχή της συζήτησης για διακανονισμό του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Παπασταύρου προορίζεται από καιρό για διάδοχος του κ. Στουρνάρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθεί τον Πρωθυπουργό σε όλα τα κρίσιμα ταξίδια στο εξωτερικό και βρισκόταν ανάμεσα στους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο «δείπνο της Ακρόπολης». Είναι αξιοσημείωτο ότι θετικά εκφράζεται γι' αυτόν ακόμη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Του πιστώνεται ο σχεδιασμός της τακτικής έναντι της τρόικας, αλλά και το ότι ξεμπλόκαρε –όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι των υπουργών που ενεπλάκησαν– σε κρίσιμα σημεία την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.


Ποιος είναι ο Δημήτρης Πτωχός

Τον ρόλο Παπασταύρου στο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Δημήτρης Πτωχός. Αλλωστε, Παπασταύρου και Πτωχός πολύ συχνά εργάζονταν στην αίθουσα συσκέψεων του Μαξίμου, την οποία είχαν μετατρέψει σε... γραφείο.
«Εχω ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης... Βλέπω στον υπολογιστή μου το χρονολόγιο των δράσεων που πρέπει να υλοποιούν οι υπουργοί... Αν δεν το έχουν πράξει, τους τηλεφωνώ ακόμα κι αν είναι μετά τα μεσάνυχτα...» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Δημιουργός του «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς, δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Πτωχό. Επισήμως διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου, ο 38χρονος γιος του δημάρχου Μεσσήνης, Παύλου Πτωχού, έκανε προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα ανέλιξης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αρχικώς, η εμπλοκή του αφορούσε τη μηχανοργάνωση μιας κυβέρνησης σε έκτακτη ανάγκη, που καλείτο να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και της task force.

Με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών και διδακτορικό τίτλο στην Επιχειρησιακή Ερευνα και στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο κ. Πτωχός πέρασε από την ΟΝΝΕΔ και, μάλιστα, μέσω της λίστας του Κωστή Χατζηδάκη. Οι μακρές σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με την οικογένεια Πτωχού τον οδηγούν σε επιστράτευση κατά την εσωκομματική εκλογή του 2009 για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή. Περνάει όλες τις φάσεις μεταβολής και ωρίμανσης της πολιτικής του κ. Σαμαρά, από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση Παπαδήμου, στις εκλογές του Μαΐου και την πρωθυπουργία. Παρά τις ικανότητες που επέδειξε, ο νέος ρόλος του συνιστά εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο προσωπικό και πολιτικό στοίχημα. Αλλά, πάλι, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, για πολλούς δεν ήταν παρά ένας απλώς... «χακεράς».

Αυτός είναι ο Δημήτρης Πτωχός

Είναι παρών σε όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ