Αλλάζουν όλα στις πληρωμές ΦΠΑ από τον Ιανουάριο -Τι θα ισχύει για τις επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Αλλάζουν όλα στις πληρωμές ΦΠΑ από τον Ιανουάριο -Τι θα ισχύει για τις επιχειρήσεις

Αλλάζουν όλα στις πληρωμές ΦΠΑ από τον Ιανουάριο -Τι αλλάζει για τις επιχειρήσει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί σχηματικά το «πακέτο» για τον ΦΠΑ να ονομάστηκε «νέο πεδίο συμψηφισμών», ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο τρόπο πληρωμής ΦΠΑ και γέννησης όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διαδικασίες ΦΠΑ.

Αναμφίβολα το πιο σημαντικό στοιχείο των κυβερνητικών ανακοινώσεων είναι ότι πλέον μια επιχείρηση δεν θα υποχρεούται σε απόδοση ΦΠΑ, εάν δεν έχει πληρωθεί από άλλη επιχείρηση για το επίμαχο τιμολόγιο. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο Γιώργος Μαυραγάνης που επεξεργάστηκε το εν λόγω σχέδιο επί μήνες, σκοπεύουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των χρεών από επιχείρηση σε επιχείρηση, από τις επιχειρήσεις προς το Δημόσιο κι από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα, όπου ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα σε 20 ημέρες ασχέτως αν αυτό πληρωθεί 6 μήνες αργότερα. Το άκρον άωτον του παραλογισμού είναι ότι την ίδια ώρα ο παραλήπτης τυγχάνει όλων των πλεονεκτημάτων, αφού ενώ δεν έχει πληρώσει την αξία της υπηρεσίας ή του προϊόντος, εκπίπτει του αντίστοιχου ΦΠΑ και τέλος γράφει δαπάνες με αποτέλεσμα τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματός του!

Σημειώνεται ότι ενώ το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, από τη στιγμή που μία επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει θα υπάρχει μία ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ, όπως οι ενδοκοινοτικές εξαγορές, οι συναλλαγές για τις οποίες εφαρμόζεται ο αντίστροφος μηχανισμός φορολόγησης ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές. Η επιχείρηση θα είναι ελεύθερη να παραιτηθεί από την εφαρμογή του καθεστώτος, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σύστημα και πάλι μέχρις ότου παρέλθουν τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιχειρήσεις πληρωμές ΦΠΑ τιμολόγια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ