«Η μητέρα μου πούλησε την παρθενιά μου»: Η σκληρή πραγματικότητα της Καμπότζης - iefimerida.gr

«Η μητέρα μου πούλησε την παρθενιά μου»: Η σκληρή πραγματικότητα της Καμπότζης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο σεξουαλικός τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ασία είναι δυστυχώς κοινό μυστικό και περιστατικά έρχονται στο φως προκαλώντας την κοινή γνώμη. Η Αμπιγκέιλ Χαγκγουορθ από το Marie Claire μπαίνει στα άδυτα του εμπορίου παρθένων της Καμπότζης και αναζητά την αιτία πίσω από την εμπορευματοποίηση 11χρονων κοριτσιών.

Η 12χρονη Ντάρα Κέο και η μητέρα της Ροτάνα έκλαιγαν με λυγμούς όταν ήρθε το αυτοκίνητο να πάρει την μικρή από την παράγκα που έμεναν και να την μεταφέρει στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, σε άγνωστη τοποθεσία.

Η Κέο έκλαιγε γιατί ήταν τρομοκρατημένη. Η Ροτάνα έκλαιγε επειδή ήξερε ότι είχε κάνει κάτι ανείπωτο: Είχε πουλήσει την παρθενία της κόρης της σε ένα πλούσιο, ισχυρό άνδρα.

Ο οδηγός του οχήματος πήρε την Κέο σε μία υπόγεια ιατρική κλινική. Μια διεφθαρμένη γιατρός ενταγμένη στο μισθολόγιο των μεσιτών που κανονίζουν την πώληση των παρθένων την εξέτασε για να βεβαιωθεί ότι ο υμένας της ήταν άθικτος και της έδωσε μια εξέταση αίματος για HIV.

«Επιβεβαίωσε ότι ήμουν παρθένα και δεν ήμουν φορέας ασθένειας» λέει στην Χαγκγουορθ η 17χρονη πια Κέο. «Τότε με παρέδωσαν στον άνθρωπο που με αγόρασε. Επρεπε να μείνω μαζί του για μία εβδομάδα, ενώ με βίασε πολλές φορές χωρίς προφύλαξη.»

Ο ιδιαίτερα μυστικοπαθής κόσμος του εμπορίου παρθένων της Καμπότζης είναι ένας κόσμος μακριά από τα θορυβώδη, φωτισμένα με νέον, μπαρ της πρωτεύουσας και τα κλαμπ καραόκε όπου οι ξένοι τουρίστες και οι ντόπιοι μπορούν να αγοράσουν ερωμένες για 10 και 20 δολάρια.

Οι πελάτες του εμπορίου παρθένων είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της Καμπότζης, τη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη, καθώς και άλλα μέλη της πλούσιας ελίτ της Ασίας, οι οποίοι πληρώνουν από 500 μέχρι και 5.000 δολάρια για να κοιμηθούν με μια ανήλικη παρθένα.

Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 4.500.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας για σεξουαλική επαφή ή εξαναγκάζονται σε πορνεία, και το 98% των θυμάτων είναι γυναίκες και μικρά κορίτσια, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 300.000 παιδιά ανέφεραν κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Καμπότζη όμως, μια φτωχή χώρα 15.000.000 ανθρώπων, είναι «πολλές χιλιάδες» τα κορίτσια της Καμπότζης που πωλούνται για την παρθενιά τους κάθε χρόνο, όπως επισημαίνει ο Δρ Τσιβ Κεγκ Πανκ, ο πρόεδρος της ηγετικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Καμπότζης, Licadho.

Το εμπόριο παρθένων ευδοκιμεί εν μέρει λόγω του πολιτιστικού μύθου: «Πολλοί ηλικιωμένοι ασιάτες άνδρες πιστεύουν ότι η σεξουαλική συνεύρεση με παρθένες τους δίνει μαγικές δυνάμεις για να παραμείνουν νέοι και υγιείς για πάντα» εξηγεί ο Πανκ. «Υπάρχουν αμέτρητες άπορες οικογένειες που πλησιάζουν οι έμποροι και το κράτος δικαίου είναι πολύ αδύναμο. Η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η αγορά του σεξ είναι παράνομα στην Καμπότζη. Ωστόσο, λόγω της διεφθαρμένης ελίτ και του αδύναμου κράτους κανείς ποτέ δεν έχει καταδικαστεί για την αγορά παρθένας στα δικαστήρια της Καμπότζης.»

Λόγω της αδράνειας, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατατάσσει την Καμπότζη στη λίστα με τις χώρες που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του trafficking και τη χαρακτηρίζει ως χώρα που δεν συμμορφώνεται πλήρως έστω και με τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, όπως η παροχή προστασίας σε θύματα και ακολουθεί μια πολιτική ανοχής έναντι των δραστών. Η έκθεση σημειώνει ότι «η συνενοχή των κυβερνητικών αξιωματούχων στην Καμπότζη συνέβαλε σε ένα κλίμα ατιμωρησίας για τους δράστες και αρνησιδικίας από τα θύματα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ