Ο θρήνος μετατρέπεται σε οργή:Επεισόδια από τους συγγενείς για το μοιραίο Boeing -Στο άγνωστο οι έρευνες - iefimerida.gr

Ο θρήνος μετατρέπεται σε οργή:Επεισόδια από τους συγγενείς για το μοιραίο Boeing -Στο άγνωστο οι έρευνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες εξοργισμένοι συγγενείς των επιβατών του μοιραίου Boeing της Μalaysia Airlines συγκρούστηκαν με δυναμεις της αστυνομίας στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης της Μαλαισίας για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του χαμένου αεροσκάφους. Μερικές δεκάδες διαδηλωτών πέταξαν μπουκάλια στη μαλαισιανή πρεσβεία και προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο, απαιτώντας να συναντήσουν τον πρέσβη.

Νωρίτερα οι συγγενείς με δακρυσμένα πρόσωπα ένωσαν τα χέρια τους και έκαναν ειρηνική πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κουάλα Λουμπούρ, όπως «Η μαλαισιανή κυβέρνηση μάς εξαπάτησε», «Μαλαισία να μας δώσεις πίσω τους συγγενείς μας».

Η οργή τους ξεχειλίζει μετά τη λακωνική ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Ναζίμπι Ραζάκ ότι το αεροσκάφος της πτήσης MH370 από το Πεκίνο για την Κουάλα Λουμπούρ, που αγνοείτο πάνω από δύο εβδομάδες, συνετρίβη τελικά στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν εξ αρχής οι αρχές της Μαλαισίας την εξαφάνιση του Boeing 777, η αδυναμία αξιοποίησης των προσφερόμενων στοιχείων και οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις δεν εξόργισαν μόνο τους συγγενείς των (πάνω από 150) Κινέζων επιβατών του αεροσκάφους, αλλά έθεσαν σε δοκιμασία και τις σχέσεις Πεκίνου και Κουάλα Λουμπούρ.

Αμέσως μετά τη ανακοίνωση του Μαλαισιανού πρωθυπουργού ο Κινέζος υ φυπουργός Εξωτερικών Ζίε Χανγκσένγκ κάλεσε τον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Πεκίνο και απαίτησε να δοθούν όλα τα δορυφορικά δεδομένα και η ανάλυση βάσει της οποίας η κυβέρνησή του κατέληξε στο συμπέρασμα για την τύχη του αεροπλάνου.

Σε χωριστή δήλωση, ο Κινέζος π ρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ τόνισε πως η Κίνα θα ζητήσει από τη Μαλαισία να παραδώσει πιο αναλυτικές και ακριβείς πληροφορίες για το αεροσκάφος. Σύμφωνα μάλιστα με το κινεζικο πρακτορείο Xinhua, ο Κινέζος πρωθυπουργός πρόκειται να στείλει ειδικό απεσταλμένο στην Κουάλα Λουμπούρ για διαβουλεύσεις επί του θέματος με την μαλαισιανή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε σε μία απλή δήλωση περί συνεργασίας με τη Μαλαισία με σκοπό την επιβεβαίωση των στοιχείων από την Inmarsat και την Κουάλα Λουμπούρ για την πορεία του αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφους. «Βασικά γυρίζουμε πίσω να δούμε πως κατέληξαν εκεί που κατέληξαν και αν οι δικοί μας ειδικοί μπορούν να φθάσουν στο ίδιο συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μαρί Χαρφ

Ο επικεφαλής της Μalaysia Airlines δήλωσε ότι κατανοεί τον πόνο των συγγενών: «Είναι μία στιγμή έντονων συναισθημάτων και το κατανοούμε απολύτως» είπε ο Μοχντ Νουρ Γιουσόφ. Ο διεθύνων σύμβουλος Αχμάντ Γιαουχάρι Γιάνια ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί αρκέστηκε να απαντήσει πως είναι μία προσωπική απόφαση που θα την πάρει αργότερα.

Οι έρευνες εν τω μεταξύ σταμάτησαν και πάλι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, λίγο αφότου μία σειρά δορυφορικών εικόνων και άλλων στοιχείων για επιπλέοντα αντικείμενα αναπτερωσαν τις ελπίδες για την ανεύρεση των συντριμμιών του αεροσκάφους.

Η έρευνα έχει πλέον «περιοριστεί» σε μία περιοχή 469,000 τετραγωνικών μιλίων (1,2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων) χιλιάδες μίλια μακριά από τις αεροδιαδρόμους των εμπορικών πτήσεων και περίπου 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ. Πρόκειται για μία περιοχή βαθιών παγωμενων θαλασσών γνωστή ως «Roaring 40s» όπου οι πολύ ισχυροί άνεμοι και τα τεράστια κύματα αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα.

«Δεν ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα, ψάχνουμε ακόμη τα άχυρα» είναι η χαρακτηριστική αναφορά των Αυστραλών που συμμετέχουν στις έρευνες. Από την Τρίτη επιστρατεύθηκε και υποβρύχιο ρομπότ για να συμβάλει στις έρευνες στο βυθό του Ινδικού ωκεανού, ωστόσο ακόμη και αυτός ο εξοπλισμός δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν πρώτα δεν βρεθεί έστω ένα ίχνος του μοιραίου Boeing.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συγγενών η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες προκειμένου όσοι το επιθυμούν, να μπορέσουν να μεταβούν στην Αυστραλία αναμένοντας τη σχετική εγκριση των ερευνητικών ερευνών. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας δηλωσε μάλιστα ότι το υπουργείο συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία και το Πεκίνο προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων (βίζα κτλ). Όπως διευκρίνισε στους συγγενείς θα δοθεί τουριστική βίζα χωρίς καμία επιβάρυνση.

Αργά το βράδυ της Τρίτης οι αυστραλιανές αρχές γνωστοποίησαν την επανέναρξη των ερευνών με αεροπλάνα και πλοία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ