Χαμένο Boeing: Γιατί οι επιβάτες δεν έδωσαν ποτέ κανένα σημείο ζωής - iefimerida.gr

Χαμένο Boeing: Γιατί οι επιβάτες δεν έδωσαν ποτέ κανένα σημείο ζωής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Malaysia Airlines, 227 επιβάτες βρίσκονταν στην πτήση ΜΗ370, η οποία χάθηκε μυστηριωδώς στις 8 Μαρτίου, μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ και η οποία αναζητείται από είκοσι χώρες.


Ενώ κανένα νέο στοιχείο δεν έχει δοθεί από τις αρχές που ερευνούν το μυστήριο, μετά την συνέντευξη Tύπου του μαλαισιανού πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο το περασμένο Σάββατο για «προσχεδιασμένες κινήσεις» που έβγαλαν το αεροπλάνο από την πορεία του, πολλά ερωτηματικά εγέρθηκαν γύρω από τις προσωπικότητες των πιλότων.

Η τύχη των επιβατών
Αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην τύχη των επιβατών. Η αδυναμία κάθε επικοινωνίας, ενώ το Boeing πέταξε για ώρες μετά την αλλαγή πορείας, είναι το νέο μυστήριο στο οποίο στρέφονται οι έρευνες.
«Κανένα ίχνος, κανένα μήνυμα είτε στο Twitter, είτε στο Weibo [το κινεζικό δημοφιλές, κοινωνικό δίκτυο] είτε στο Instagram δεν βρέθηκε, καθώς και καμία μορφή επικοινωνίας από κάποιον επιβάτη του αεροσκάφους, μετά την αλλαγή πορείας» γράφει η New York Times σε μια έρευνα που δημοσιεύετηκε στις 17 Μαρτίου.

Απουσία κάθε επικοινωνίας σ' έναν κόσμο με κινητά
«Η απουσία κάθε επικοινωνίας σε έναν κόσμο όπου τα κινητά είναι πανταχού παρόντα είναι αντικείμενο ζωηρής αντιπαράθεσης μεταξύ των ειδικών που ερευνούν τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροσκάφους» γράφει.
Γίνεται μάλιστα παραλληλισμός με την πτήση 93 της United Airlines, η οποία κατελήφθη από τους τρομοκράτες στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Μόλις το αεροπλάνο έπεσε στα χέρια των τρομοκρατών, ορισμένοι επιβάτες κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους από τα κινητά τους τηλέφωνα.
Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2013, η πτώση ενός Boeing στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο είχε γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων από έναν επιβάτη, ο οποίος μάλιστα είχε ανεβάσει και φωτογραφίες στο Twitter, μερικά δευτερόλεπτα μετά το γεγονός.

Η σιωπή των επιβατών, το νέο μυστήριο
Η New York Times και τα έγκυρα σάιτ Slate και Mashable, αλλά και το πρακτορείο Associated Press κάνουν ορισμένες κρίσιμες υποθέσεις για να εξηγήσουν την «επικοινωνιακή σιωπή» των επιβατών της πτήσης της Malaysian Airlines, βασισμένοι σε συνεντεύξεις ειδικών στην αεροναυπηγική και τις τηλεπικοινωνίες.


Πρώτη υπόθεση: Κανένας επιβάτης στο αεροπλάνο δεν αντελήφθη την αλλαγή πορείας
Το σάιτ Slate σημειώνει ότι μπορεί να έγινε ένα είδος αεροπειρατείας χωρίς βία. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει, θα ήταν πολύ δύσκολο για τους επιβάτες να κατάλαβαν ότι το αεροπλάνο αλλάζει πορεία, μέσα στη βαθιά νύχτα. Περίπου στη 1 τα ξημερώματα, όταν το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν βαθιά, τονίζει το σάιτ.


Δεύτερη υπόθεση: Οι επιβάτες λιποθύμησαν
Στο ύψος όπου βρέθηκε το Boeing όταν εξαφανίστηκε (πάνω από 9.000 μέτρα) η αποσυμπίεση της καμπίνας πιθανόν να προκάλεσε την λιποθυμία των επιβατών, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.


Τρίτη υπόθεση: Τα κινητά ήταν κλειστά
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται σε κάθε πτήση, πριν από την απογείωση, τα κινητά πιθανόν να έκλεισαν. Για επιβάτες οι οποίοι κοιμούνται ή δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει με την πτήση τους είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξουν τα τηλέφωνα. Οπως σημειώνει το Slate, εδώ συμβαίνει ένα μεγάλο μυστήριο:
«Παρότι τα κινητά είναι κλειστά σε μια πτήση, σήματα στέλνονται κάθε είκοσι δευτερόλεπτα, τα οποία προσπαθούν να εντοπίσουν την πιο κοντινή κεραία...Είναι δηλαδή μια ηλεκτρομαγνητική πηγή η οποία μπορεί να εντοπιστεί. «200 κινητά που στέλνουν την ίδια στιγμή σήματα με επαναλαμβανόμενο τρόπο είναι πολλά» αναφέρει ο Paul Czarnecki, πιλότος και τεχνικός τηλεφωνικών δικτύων. «Οι ΗΠΑ έχουν σταθμούς ανίχνευσης παντού στον πλανήτη, οι οποίοι καταγράφουν όλα τα σήματα που μεταδίδονται».


Τέταρτη υπόθεση: Δεν είχε σήμα
Αυτό μπορεί να συνέβη γιατί το αεροπλάνο πετούσε πολύ ψηλά, σχεδόν στα 29.000 πόδια, όπως αναφέρει η New York Times.
«Στις 3.000 πόδια (914 μέτρα) μπορείτε να προσπαθήσετε να τηλεφωνήσετε. Αυτό είναι, όμως, αδύνατο στα 30.000 πόδια» τονίζει ένας καθηγητής ηλεκτρονικών μέσων στο Slate.
Ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Guardian, αναφέρουν ότι το Boeing ίσως πήγε και στα 5.000 πόδια για να αποφύγει τα ραντάρ. Τότε δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να ευρεθεί σήμα.
Αν δεν υπάρχει τηλεφωνικό δίκτυο τότε απομένουν οι δυνατότητες του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας στο αεροπλάνο. Πιθανόν να κόπηκαν και αυτές από ένα άγνωστο χέρι.


Πέμπτη υπόθεση: Το αεροπλάνο συνετρίβη
Αν το αεροπλάνο συνετρίβη ή αναγκάστηκε να προσγειωθεί, η πιθανότητα ένας επιβάτης να βρέθηκε με άθικτο κινητό είναι ελάχιστη. Αν το Boeing είχε προσγειωθεί τότε κάποιος θα άνοιγε το τηλέφωνό του και θα επιχειρούσε να επικοινωνήσει. Εκτός, αν και τα κινητά, τα ipad και τα tablets τα πήραν οι αεροπειρατές, σημειώνει η New York Times.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ