«Μπλόκο» του ΣτΕ στα προνόμια των παιδιών πολυτέκνων: Αντισυνταγματικός ο τρόπος που εισάγονται στα ΑΕΙ - iefimerida.gr

«Μπλόκο» του ΣτΕ στα προνόμια των παιδιών πολυτέκνων: Αντισυνταγματικός ο τρόπος που εισάγονται στα ΑΕΙ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μπλόκο» στα προνόμια που απολάμβαναν τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που μπαίνουν στα ΑΕΙ καθ'υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τρεις αποφάσεις του.Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεώτερο νομοθετικό πλαίσιο προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, κυρίως αυτών της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγουν παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Η προνομιακή αυτή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, προκαλεί τις εξής δυσλειτουργίες:

Εξάλλου, τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρων δημογραφικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ