Ουκρανία -μία επαναληψη της γιουγκοσλαβικής κρίσης; Ο ευρωσκεπτικιστής πρώην πρόεδρος της Τσεχίας κατακεραυνώνει την ΕΕ - iefimerida.gr

Ουκρανία -μία επαναληψη της γιουγκοσλαβικής κρίσης; Ο ευρωσκεπτικιστής πρώην πρόεδρος της Τσεχίας κατακεραυνώνει την ΕΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο η ουκρανική κρίση να εξελιχθεί σε μία τραγωδία όμοια με αυτή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, επικρίνοντας με σφοδρότητα την Ε.Ε. για το ρόλο που διαδραμάτισε στην εξέλιξη της κρίσης.

Τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στην Ουκρανία, η δραματική κατάσταση προκαλείται από το εξωτερικό, παρατήρησε ο ευρωσκεπτικιστής πρώην πρόεδρος της Τσεχίας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Όπως στην περίπτωση της γιουγκοσλαβικής κρίσης είχαμε τους Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, Άλοϊς Μοκ, Μάντλιν Ολμπράιτ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δηλαδή τους τότε υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, των ΗΠΑ και τον ειδικό εντεταλμένο των Αμερικανών, αντίστοιχα σήμερα, στην Ουκρανία, στη θέση τους μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τα ονόματα με εκείνα των διαδόχων τους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε μια καταστροφή για τους ανθρώπους τής άλλοτε ομοσπονδίας, και αυτό απειλεί να επαναληφθεί στην περίπτωση της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο Κλάους ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας, διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην ειρηνική διαίρεσή της -την 1η Ιανουαρίου 1993- σε δύο ανεξάρτητα κράτη, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ