Στα πρόθυρα διχοτόμησης η Ουκρανία: Στην Κριμαία ετοιμάζουν δημοψήφισμα για να αποσχιστούν - iefimerida.gr

Στα πρόθυρα διχοτόμησης η Ουκρανία: Στην Κριμαία ετοιμάζουν δημοψήφισμα για να αποσχιστούν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζει να βυθίζεται στο χάος η Ουκρανία με τις συγκρούσεις να εντείνονται στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Κριμαία, όπου, το πρωί της Πέμπτης ένοπλοι εισέβαλαν στο Περιφερειακό Κοινοβούλιο της αυτόνομης αυτής περιοχής.Επειτα από αυτή την εξέλιξη το Κοινοβούλιο της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας» πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να αποφασίσουν οι κάτοικοι εάν επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας ή θα αποσχιστούν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κοινοβουλίου «ο στόχος του δημοψηφίσματος είναι να βελτιωθούν οι όροι αυτονομίας της Κριμαίας και να επεκταθεί η δύναμή της».

«Με βάση τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Κριμαίας θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι η άμεση λαϊκή εξουσία και για αυτό το λόγο επιθυμούμε (σ.σ. με το δημοψήφισμα) ο λαός να αποφασίσει το μέλλον της Αυτονομίας του χωρίς εξωτερικές πιέσεις» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοβουλίου.

Η Αυτόνομη Κυβέρνηση της Κριμαίας χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα ως «κατάληψη εξουσίας από ριζοσπαστικές εθνικιστικές ένοπλες συμμορίες» και υποστηρίζει ότι η τάξη και η ειρήνη στην Κριμαία απειλούνται.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Τατάρων και φιλορωσικών ομάδων που ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης και συνεχίστηκαν την Πέμπτη. Οι Τατάροι δηλώνουν αντίθετοι με την απόσχιση, ενώ οι ορισμένοι από τους φιλορώσους ζητούν ανοιχτά να επιστρέψει η Κριμαία στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στον κόλπο της Κριμαίας βρίσκεται ο ρωσικός ναύσταθμος, ενώ ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή, να είναι σε ετοιμότητα οι στρατιωτικές του δυνάμεις στην περιοχή.

Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας από το 1992, όταν, και συμφωνήθηκε να λειτουργεί ως αυτόνομη περιοχή μέσα στα πλαίσια του ουκρανικού κράτους, ενώ, στην περιοχή κατοικούν Ουκρανοί, Ρωσόφωνοι και Τατάροι (επίσης Ρωσόφωνοι).

Σημειωτέον ότι, παρά το γεγονός ότι η ρωσική γλώσσα είναι η βασική ομιλούμενη στην περιοχή, η περιοχή της Κριμαίας έχασε όλα τα προνόμιά της μετά την πρόσφατη νομοθεσία που απαγορεύει την χρήση όλων των μειονοτικών γλωσσών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ