Ανάσα στους συνταξιούχους, αλλά για λίγο -Αυξήσεις 5 έως 74 ευρώ στις συντάξεις - iefimerida.gr

Ανάσα στους συνταξιούχους, αλλά για λίγο -Αυξήσεις 5 έως 74 ευρώ στις συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαμόγελα, αλλά για λίγο, αναμένεται να προκαλέσει στους συνταξιούχους το νέο καθεστώς στην παρακράτηση φόρου στις επικουρικές, αφού θα οδηγήσει σε πρόσκαιρη αύξηση των συντάξεων. Συγκεκριμένα, η αύξηση μπορεί να φτάσει από τα 5 έως και τα 74 ευρώ το μήνα.Ωστόσο όπως γράφει και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, η αύξηση θα είναι πρόσκαιρη καθώς η παρακράτηση δεν θα καταργηθεί, απλώς θα αλλάξει το καθεστώς και στη συνέχεια με τις νέες φορολογικές δηλώσεις οι συνταξιούχοι θα δουν περισσότερους φόρους, οπότε θα βγουν χαμένοι.

Πώς θα διαμορφωθούν οι αυξημένες επικουρικές μέχρι και τον Ιούλιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς παρακράτησης φόρου με συντελεστές 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σε αυτήν ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων, τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ, δηλαδή μέχρι 795,83 ευρώ τον μήνα, δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Ωστόσο, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν «μαζεμένο» τον φόρο που αναλογεί στις επικουρικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ