Καφές και γεύμα στο Μαξίμου μεταξύ Σαμαρά και γγ του ΝΑΤΟ [εικόνες] - iefimerida.gr

Καφές και γεύμα στο Μαξίμου μεταξύ Σαμαρά και γγ του ΝΑΤΟ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.Ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον γγ του ΝΑΤΟ στο Μέγαρο Μαξίμου και οι δύο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αιματοχυσία στο Κίεβο., ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υποψήφιες υπό ένταξη χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «κάθε υποψηφιότητα αξιολογείται χωριστά».

«Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας oργανισμός που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια όπως το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι με τον γενικό γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα, ενόψει της συνοδού του Οργανισμού στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την ολοκλήρωση της αποστολής στο Αφγανιστάν.

Θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Οι συνθήκες και οι ανατροπές που επικρατούν στη Συρία και στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, τόνισε και υπογράμμισε την αξιοποίηση του πολιτικού διαλόγου.

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός,τόνισε ότι «Κάθε νέα υποψηφιότητα ένταξης αξιολογείται, υπάρχουν τα προενταξιακά στάδια και κάθε χώρα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει η συμμαχία η οποία είναι μία κοινότητα διμοκρατικών αξιών».

Από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν καταδίκασε τη βία στους δρόμους του Κιέβου και σημείωσε «Καλώ όλα τα μέλη να σταματήσουν το σπιράλ της βίας», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος».

«Βρισκόμαστε στο λίκνο της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ. Η Δημοκρατία κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά. Η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή στη συμμαχία» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στον ρόλο της Ευρώπης, της οποίας έχει την Προεδρία.

«Θέλουμε Ευρώπη ισχυρή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας» τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, ενώ πρόσθεσε: «Γυρίζουμε σελίδα στην σχέση μας με το Αφγανιστάν».

Ο δανός αξιωματούχος βρίσκεται στην Αθηνα, όπου πραγματοποιείται η διήμερη άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Στο μουσείο της Ακρόπολης οι υπουργοί της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς, με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Κάθριν Άστον.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος παράθεσε πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Άμυνας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στη συνέχεια θα επαναληφθούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνόδου με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η άτυπη σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη για τα αποτελέσματά της.

Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ ξεναγήθηκαν χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα.

Φωτογραφίες Eurokinissi - ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ