Οι Βρετανοί δίνουν στην Ελλάδα 2 εκατ. στερλίνες για την επαναπροώθηση 1.700 μεταναστών - iefimerida.gr

Οι Βρετανοί δίνουν στην Ελλάδα 2 εκατ. στερλίνες για την επαναπροώθηση 1.700 μεταναστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος επαναπροώθησης 1.700 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους εγκαινίασαν την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Τζον Κίτμερ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 2 εκατ. στερλίνες από τη βρετανική κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, από τον Αύγουστο του 2012 ως τα μέσα του 2015 θα έχουν επαναπατριστεί πάνω από 100.000 μετανάστες, αριθμός που, όπως σημείωσε, φαινόταν ως τώρα εξωπραγματικός.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του Λονδίνου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε πως η κυβέρνησή του γνωρίζει ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών περνάει παράνομα στην Ελλάδα έχοντας στο μυαλό τους ως πιθανό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. «Γι' αυτό», τόνισε, «χρηματοδοτούμε αυτό το πρόγραμμα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για μας αυτό το πρόγραμμα αξίζει τα λεφτά του. Χωρίς αυτό οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούσαν να φτάσουν στη Βρετανία με παράνομα ή και εγκληματικά μέσα και ο Άγγλος φορολογούμενος θα πλήρωνε πολύ περισσότερα για κοινωνική πολιτική ή για κέντρα κράτησης».

Ο κ. Κίτμερ προέτρεψε και άλλες χώρες να στηρίξουν την Ελλάδα με ανάλογες δράσεις, ενώ ο κ. Δένδιας απηύθυνε νέα έκκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους -πολλοί από τους οποίους, όπως επεσήμανε, «εθελοτυφλούν»- να σταθούν αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα.

«Χαίρομαι που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της πρόκλησης», αυτός ο συλλογισμός «πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από τις άλλες χώρες της ΕΕ, διότι υπάρχουν πολλοί εταίροι και φίλοι που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα ή που νομίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουν και αρέσκονται να αφήνουν να το χειρίζονται οι χώρες της περιφέρειας, και ιδίως οι χώρες του Νότου. Η πραγματικότητα είναι ότι, όπως σε μια οικογένεια έτσι και στην ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί», τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός και δήλωσε ευγνώμων προς τη βρετανική κυβέρνηση για τον δεκαπλασιασμό των χρημάτων και για την οξυδέρκειά της.

Η χώρα μας, πρόσθεσε, είναι περήφανη γιατί έχει δημιουργήσει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Το κέντρο υποδοχής στο φυλάκιο στον Έβρο, η νέα υπηρεσία ασύλου, η νέα υπηρεσία προσφυγών, ήδη λειτουργούν. Θα ήθελα να δηλώσω την περηφάνια μου και την παράκλησή μου προς τους Ευρωπαίους εταίρους για τη βοήθειά τους στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας».

Για σημαντική πρόοδο που έχει γίνει όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στα κέντρα υποδοχής, έκανε λόγο η Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, Λόρα Τόμσον. και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια που προσφέρεται με το πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα «προαναχωρησιακά» κέντρα, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι πέντε παλιά κέντρα έχουν κλείσει, έχουν ανοίξει νέα, ενώ στο επίπεδο των υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι «έχουμε αποφασίσει να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για τροφή, υγιεινή, ποιότητα περίθαλψης ώστε να μπορούμε να έχουμε αποτίμηση κάθε κέντρου σε μηνιαία βάση». «Δεν πρόκειται να σας πω ότι η κατάσταση στα κέντρα είναι τέλεια, αλλά είναι αιώνες μπροστά από το σημείο που η κυβέρνηση παρέλαβε την κατάσταση» υποστήριξε ο υπουργός.

Ααπευθυνόμενος εξαλλου προς τον Πακιστανό πρέσβη, δεν δίστασε να εκφράσει τα παράπονα της Αθήνας για τη στάση της κυβέρνησης του Πακιστάν : «Έχω παρακαλέσει πάνω από ένα χρόνο την πακιστανική κυβέρνηση να με δεχθεί. Είναι σημαντικό να έχουμε μια απευθείας εξήγηση και δεν την έχουμε. Έχει υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, η οποία όμως δεν τηρείται. Το Πακιστάν πρέπει να μας βοηθήσει προς χάριν των υπηκόων του για να προστατεύσουμε τη δική τους αξιοπρέπεια, τη δική τους αξιοπρεπή επιστροφή και επανεγκατάσταση».

Στις ερωτήσεις σχετικά με καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για ελλείψεις στα κέντρα ή μη εθελοντική επιστροφή μεταναστών, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι λόγω της ευαισθησίας του θέματος υπάρχουν διάφορες καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται στο σύνολό τους. Υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που διερευνά τις καταγγελίες είναι ιδιαίτερα αυστηρή και θύμισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις καταγγελίες για τη Χρυσή Αυγή με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Από την άλλη όμως, επεσήμανε ο υπουργός, «η δαιμονοποίηση ενός συστήματος όταν ο καταγγέλλων δεν παραδέχεται το δικαίωμα της χώρας ως κυρίαρχο κράτος να περιορίζει οποιονδήποτε έχει μπει παράνομα στα σύνορά του, δημιουργεί θέμα σοβαρότητας της ίδιας της καταγγελίας».

«Η εθελοντική βάση της επιστροφής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματός μας» υπογράμμισε η κ. Τόμσον και εξέθεσε τη διαδικασία που ακολουθείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέλυσε, «συζητούμε με τα άτομα που θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιστροφής ενώπιον των προξενικών αρχών και οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα ως την τελευταία στιγμή να το πουν, αν δεν θέλουν να φύγουν, ακόμη και στην πόρτα του αεροπλάνου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ