Με νομοσχέδιο-σκούπα οι αλλαγές σε πρόστιμα, ακίνητα, κατασχέσεις -«Ξηλώνουν» διάταξη προς διάταξη τους φορολογικούς νόμους - iefimerida.gr

Με νομοσχέδιο-σκούπα οι αλλαγές σε πρόστιμα, ακίνητα, κατασχέσεις -«Ξηλώνουν» διάταξη προς διάταξη τους φορολογικούς νόμους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο μίνι- φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος του μήνα και θα τα έχει... όλα, θα συμπεριληφθεί η διάταξη που θα διατηρεί εν ισχύ το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης του επιδόματος κινδύνου για τους μάχιμους ένστολους.Η διόρθωση αυτή δεν θα είναι, όμως, η μοναδική, καθώς με αυτό το νομοσχέδιο- σκούπα θα «ξηλωθούν» διάταξη προς διάταξη όλα εκείνα που ψηφίστηκαν το προηγούμενο έτος δια πυρός και σιδήρου, ενισχύοντας την αίσθηση ότι όσο πλησιάσουν οι κάλπες του Μαίου τόσο θα απαλείφονται οι διατάξεις που «ενοχλούν».

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται τα φορολογικά πρόστιμα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών πριν καλά- καλά εφαρμοστούν όσα ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες- οι τελευταίες διατάξεις ψηφίστηκαν κυριολεκτικά στο παρά 1' του 2014 μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα στη Βουλή- διαπιστώνει ότι υπάρχουν... αδικίες, υπερβολές και στρεβλώσεις, που προφανώς δεν υπήρχαν νωρίτερα. Το βάρος των αλλαγών πέφτει στα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων και μη έκδοση αποδείξεων, όπως άλλωστε είχε διαφανεί από τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ τη προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο για όσους τηρούν απλογραφικό σύστημα θα πέσει από τα 1.000 ευρώ στα 400 ευρώ, αν και έχει ζητηθεί από τη Τρόικα να πέσει ακόμα και στα 250 ευρώ, ενώ για όσους τηρούν διπλογραφικό σύστημα από τις 2.500 ευρώ θα πέσει στα 800 ευρώ, με τη πρόταση προς τη Τρόικα να κατεβάζει τον πήχη στα 500 ευρώ. Πράσινο φως έχει λάβει, επίσης, η θέση πλαφόν 30.000 ευρώ στα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί ότι ο διπλασιασμός και ο τετραπλασιασμός των προστίμων λόγω υποτροπής θα επιβάλλεται μόνο κατόπιν ελέγχου. Αλλαγές θα γίνουν και στο τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς θα αποσυνδεθούν από την υποχρεωτική καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ.

Όσον αφορά στο Φόρο Υπεραξίας, οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα δημοσίευσε εξαρχής το iefimerida, δηλαδή ότι θα απαλλαγούν όσα ακίνητα βρίσκονται στη κατοχή των ιδιοκτητών τους για πάνω από 25 χρόνια, ξεπερνώντας έτσι το πρόβλημα του υπολογισμού της αρχικής αξίας αυτών των ακινήτων.

Με το νομοσχέδιο- σκούπα, θα αλλάξουν και τα όρια για τις κατασχέσεις λόγω χρεών, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Έτσι το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ από 1.200 ευρώ σήμερα, ενώ θα ανέβει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ σήμερα) το όριο των χρεών πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ