Πονοκέφαλος οι φορολογικές δηλώσεις -Οι παγίδες που φέρνουν έξτρα φόρους - iefimerida.gr

Πονοκέφαλος οι φορολογικές δηλώσεις -Οι παγίδες που φέρνουν έξτρα φόρους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με... ναρκοπέδιο μοιάζει το φετινό Ε1, καθώς πέρα από τους κωδικούς που καταργήθηκαν αφού αφορούσαν στις εκπτώσεις φόρων που μπήκαν στο... χρονοντούλαπο, το υπουργείο Οικονομικών «φύτεψε» κάποιους νέους κωδικούς που... μυρίζουν μπαρούτι, με πιο χαρακτηριστική τη περίπτωση της αναγραφής των τόκων καταθέσεων από το πρώτο ευρώ!Ειδικότερα, στον Πίνακα 6 και στους κωδικούς 667- 668, θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά ξεχωριστά οι τόκοι καταθέσεων και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, αφού μόνο για πέρσι ίσχυε η δήλωση τους από 250 ευρώ και πάνω. Η άμεση συνέπεια είναι ότι αυξάνεται η βάση υπολογισμού του εισοδήματος για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, με συντελεστές 1- 4%.

Ως «υψηλού κινδύνου» χαρακτηρίζονται οι κωδικοί 231 έως 236 στον Πίνακα 5, όπου θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά οι αυθαίρετοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, που τακτοποιήθηκαν το 2013 με το νόμο 4178. Εκτός του ότι αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις με το Ε9, αυξάνεται αυτομάτως το τεκμήριο διαβίωσης και συγκεκριμένα κατά 40 ευρω/ τμ. για τα πρώτα 80 τ.μ. με προσαύξηση έως 80% για τις ακριβές περιοχές και 20% για μονοκατοικίες.

Όσον αφορά στους κωδικούς με τις φοροαπαλλαγές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τους... ξεχάσουν, καθώς καταργήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπτώσεων φόρου, όπως αυτή για ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας. Το οξύμωρο είναι, όμως, ότι ενώ καταργούνται σχετικοί κωδικοί στον Πίνακα 7 για την έκπτωση φόρου, οι ενοικιαστές θα πρέπει να συμπληρώσουν με τα ίδια στοιχεία τους νέους κωδικούς στον Πίνακα 6, για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τους ιδιοκτήτες.

Στο φετινό Ε1 υπάρχουν και κωδικοί... ελαφρύνσεων. Στον Πίνακα 2 οι κωδικοί 017- 018 θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους νέους επιτηδευματίες, οι οποίοι θα φορολογηθούν με 13% αντί 26% για τις πρώτες 10.000 ευρώ. Επίσης, στον Πίνακα 4Α οι κωδικοί 307- 308, θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους επαγγελματίες που πληρώνονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται ως μισθωτοί, έτσι ώστε να πληρώσουν χαμηλότερο Τέλος Επιτηδεύματος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ