Αντίστροφη μέτρηση για τον Ματέο Ρέντσι -Ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία στην Ιταλία - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για τον Ματέο Ρέντσι -Ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία στην Ιταλία

Αντίστροφη μέτρηση για τον Ματέο Ρέντσι -Ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία στην Ι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από αυτές, όπως είχε ήδη διαφανεί, προέκυψε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει για την πρωθυπουργία τον γραμματέα του, Ματτέο Ρέντσι. «Το κόμμα μας θα διαθέσει όλη του την πολιτική ισχύ για μια κυβέρνηση που να διαρκέσει μέχρι το 2018, με κύριους στόχους τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του εκλογικού νόμου», τόνισε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

Τον Ρέντσι, που είναι δήμαρχος της Φλωρεντίας, στήριξε ανεπιφύλακτα η κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, έθεσε όρους. «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι το μεγάλο και σημαντικό, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέα κυβέρνηση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Δεν θα στηρίξουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να κλείνει προς την Αριστερά», δήλωσε ο Αλφάνο.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει πως ο Ρέντσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την επιλογή των υπουργών του, από ότι αρχικά υπολογιζόταν. Η Λέγκα και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει, δεν μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Τέλος, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, συνομίλησε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε τόνισε ότι «εκπλήσσει το ότι προτείνεται νέα κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει το σχετικό πρόγραμμα».

«Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές. Παράλληλα, ζητάμε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Ρέντσι την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ