Στο Δημόσιο λείπουν για μήνες από τη δουλειά -Ο Μητσοτάκης τους ψάχνει ακόμα - iefimerida.gr

Στο Δημόσιο λείπουν για μήνες από τη δουλειά -Ο Μητσοτάκης τους ψάχνει ακόμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να συμπληρώσει τους αριθμούς των υπαλλήλων που θα φύγουν από το Δημόσιο, όπως προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση γι αυτό και περνάει από «κόσκινο» όσους εργάζονται σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ηδη, στο στο υπουργείο Πολιτισμού ελέγχονται οι μετατροπές συμβάσεων, που αν και στηρίχθηκαν στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου εντέλει καταστρατήγησαν το πνεύμα του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Οι 47 «ύποπτες» μετατροπές συμβάσεων στο υπουργείο Πολιτισμού

Ήδη, στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις υπαλλήλων και προκύπτουν βάσιμες υποψίες ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι διευρύνεται ο έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εκτεταμένες πρακτικές που καταστρατήγησαν το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος.

«Χαίρομαι που εσείς, τουλάχιστον, τηρήσατε τα προσχήματα και είπατε ότι καταστρατηγήθηκε το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος» σχολίασε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ευθύνη έχουν όχι μόνο οι υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και τα υπηρεσιακά συμβούλια και το ίδιο το ΑΣΕΠ που έκριναν ότι οι συμβάσεις πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε επίσης, να επεκταθεί ο έλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου σε όλο το δημόσιο και τις υπηρεσίες.

Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν πήγαιναν ποτέ για δουλειά

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εσωτερικών ο έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου από τους δημόσιους υπαλλήλους αποκάλυψε πως έξι εργαζόμενοι απουσίαζαν για μήνες ή και για χρόνια από τη θέση τους έχοντας πάρει κυριολεκτικά άδεια από τη... σημαία.

Παράλληλα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν είχε θέσει σε εφαρμογή σύστημα τήρησης ωραρίου. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει στα χέρια του 7 εκθέσεις που αποτυπώνουν καταστρατήγηση του ωραρίου (μη τήρηση, άδειες από την σημαία) σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δεν είχε θέσει σε εφαρμογή σύστημα τήρησης ωραρίου, ενώ προβλήματα διαπιστώθηκαν και στις υπερωρίες.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά των Δημοτικών αστυνομικών

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως από τους ελέγχους που έγιναν στα πιστοποιητικά που είχαν δώσει οι 3.830 δημοτικοί αστυνομικοί, προέκυψε πως 70 περιπτώσεις με πλαστά στοιχεία και ήδη έχουν ανακληθεί 55 διορισμοί.

Από κόσκινο και οι προσλήψεις πυροσβεστών

Από «κόσκινο» θα περάσουν, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι προσλήψεις μετά από διαγωνισμό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα με τα πιστοποιητικά, ιδίως ως προς την ικανότητα στρατιωτικής θητείας και σωματικής ικανότητας. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σε αυτό το διαγωνισμό υπήρξαν πολλά προβλήματα και γι΄ αυτό τα δικαιολογητικά, όλα θα εξεταστούν από μηδενική βάση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξανανοίγουν οι φάκελοι με τις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών, στη Βάση Απογραφής είναι 3.905 υπάλληλοι που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα. Από αυτούς, έχουν ήδη αποχωρήσει 1.646 υπάλληλοι, λόγω έκδοσης απορριπτικής απόφασης. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- οι υπάλληλοι αυτοί που θα αποχωρήσουν με τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων.

Εκτεταμένα προβλήματα διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών (ΣΕΕΔ) και ως προς την τήρηση του ωραρίου. Ενδεικτική η περίπτωση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δεν είχε θέσει σε εφαρμογή σύστημα τήρησης ωραρίου ενώ προβλήματα διαπιστώθηκαν και στις υπερωρίες. Στο υπουργείο Εσωτερικών, εντοπίστηκαν περιπτώσεις υπαλλήλων που έλειπαν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους για μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ