Ανατροπές και στον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων -Λόγω εκλογών ξηλώνουν φορολογικές παρεμβάσεις - iefimerida.gr

Ανατροπές και στον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων -Λόγω εκλογών ξηλώνουν φορολογικές παρεμβάσεις

Ανατροπές και στον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων -Λόγω εκλογών ξηλώνουν φορολογικές πα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Άρθρο- άρθρο ξηλώνονται οι πολυδιαφημισμένες φορολογικές παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών, καθώς είτε διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι οι φωνές περί στρεβλώσεων ήταν λίγο ως πολύ δικαιολογημένες είτε εκτιμάται ότι το πολιτικό κόστος είναι ιδιαιτέρως βαρύ εν όψει των εκλογών του Μαΐου.Έτσι, μετά από τη στροφή των 180 μοιρών στο πλαίσιο της φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι δεν θα τηρούν λογιστικά βιβλία και μετά από τη προαναγγελία γενναίου "ψαλιδίσματος" στα φορολογικά πρόστιμα πριν καλά- καλά εφαρμοστούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται ανατροπές και στον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων, όσον αφορά τουλάχιστον στα παλιά ακίνητα.

Όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται εδώ και μήνες με το θέμα, στη πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομικών ήρθε αντιμέτωπο με το βασικό τεχνικό πρόβλημα του νέου φόρου, που είναι τελικά και πρόβλημα ουσίας, αφού πρόκειται για τον τρόπο υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων. Χωρίς την αρχική αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση και βέβαια ούτε ο σχετικός φόρος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν δεν βρεθεί εγκαίρως ένας αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού, όλες οι μεταβιβάσεις θα μείνουν "παγωμένες".

Το βασικό πρόβλημα αφορά στα παλαιά ακίνητα, κυρίως αυτά που έχουν κατασκευαστεί με αυτεπιστασία, καθώς είναι προφανές ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρχουν τα παραστατικά, απ' όπου προκύπτει η πραγματική αρχική αξία του ακινήτου. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στις περιπτώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν πριν από το 1982, δηλαδή πριν θεσμοθετηθούν με τον νόμο 1249 οι αντικειμενικές αξίες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου γινόταν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένου του προβλήματος αυτού, υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για την εξαίρεση των παλαιών ακινήτων από τον Φόρο Υπεραξίας, έτσι ώστε να μην προκύψουν τερατώδεις επιβαρύνσεις ειδικά στις μεταβιβάσεις λόγω κληρονομιάς και γονικής παροχής. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος που θεσμοθετήθηκε από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, δεν αφορούσε στα ήδη αποκτηθέντα ακίνητα, αλλά σε όσα επρόκειτο να αποκτηθούν, κατά τη δεύτερη μεταβίβαση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ