To «Εθνος» αποδομεί τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο: Αυτός φταίει που δεν εξυγιάνθηκε το ΙΚΑ - iefimerida.gr

To «Εθνος» αποδομεί τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο: Αυτός φταίει που δεν εξυγιάνθηκε το ΙΚΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο διοικητής Ροβέρτος ωσεί παρόν στο ναυάγιο του ΙΚΑ» είναι ο τίτλος του άρθρου στο Εθνος, με το οποίο κατηγορεί τον διοικητή του Ταμείου για τα οικονομικά και την εισφοροδιαφυγή.

«Κραχ» έχει προκληθεί στο ΙΚΑ, με το Ταμείο να αποτελεί τον μεγάλο ασθενή του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ χάνονται 1,2 δισ. κάθε χρόνο από εισφοροδιαφυγή, αναφέρει η εφημερίδα.


Γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα:
Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας «χρωστά» πάνω από 70.000 κύριες συντάξεις, ενώ αναζητά ακόμα και δανεικά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Στο «μάτι του κυκλώνα» έχει βρεθεί ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος δέχεται πυρά για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων εξυγίανσης του Ταμείου. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τα οικονομικά του φορέα ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί και αυτό μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα.
Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και οι παροικούντες την οδό Σταδίου (όπου στεγάζεται το υπουργείο) κάνουν λόγο για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις κατά καιρούς συσκέψεις που γίνονται για το ΙΚΑ. Στελέχη επισημαίνουν πως ο εκσυγχρονισμός του Ταμείου αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο δεν φαίνεται να γίνονται τα απαιτούμενα βήματα στο Ταμείο παρά τις κατά καιρούς «συστάσεις».
Ενδεικτικό του πόσο έχει βαρύνει το κλίμα είναι πως το φθινόπωρο χρειάστηκε να παρέμβει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για να εφαρμοστούν διατάξεις της νομοθεσίας που έμεναν στα χαρτιά...

Μετά την παρέμβαση αυτή ξεκίνησαν οι έλεγχοι και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το «κόλπο γκρόσο» που είχε στηθεί στην πλάτη του ΙΚΑ. Από τους πρώτους ελέγχους προκύπτει πως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας είχε ετήσιες απώλειες κοντά στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που αναζητά απεγνωσμένα ζεστό χρήμα. Γι΄ αυτό και τώρα διεξάγεται αγώνας δρόμου για να μαζευτούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται και να καλυφθούν παραλείψεις του παρελθόντος.
Πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά περιστατικά που έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Εργασίας, με τον διοικητή του Ταμείου να βρίσκεται στο κέντρο του «κάδρου».
Ωστόσο, οι εύθραυστες ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως αποτελούν τροχοπέδη για την προώθηση αλλαγών στη διοίκηση. Σημειώνεται πως ο Ρ. Σπυρόπουλος είναι σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέχρι πρότινος κατείχε τη νευραλγική θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος...

ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Το Ταμείο χρωστάει 70.000 συντάξεις, αυτοκαταστροφική πολιτική με τις επικουρικές
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως πέρσι το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας έκλεισε τη χρονιά με «μαύρη τρύπα» που προσεγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις (με κυριότερη την καταβολή των συντάξεων) ο ασφαλιστικός φορέας εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ακόμα και την... πρωτότυπη λύση του εσωτερικού δανεισμού.
Δηλαδή δανείζεται κάθε μήνα ένα ποσό από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, ώστε να μη χρειαστεί να αναζητήσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.
Με τον τρόπο αυτό απλώς... μεταθέτει το πρόβλημα στα επικουρικά ταμεία, των οποίων ωστόσο η χρηματοδότηση δεν είναι εγγυημένη, και επομένως αν βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο θα αναγκαστούν να παρέμβουν στις συντάξεις.
Η πραγματική έκταση του οικονομικού αδιέξοδου του ΙΚΑ αναμένεται να αποκαλυφθεί φέτος, με δεδομένο πως έρχεται μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ