Wall Street Journal: Συναντήθηκαν στελέχη της Τρόικα και δεν κάλεσαν τον Στουρνάρα - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Συναντήθηκαν στελέχη της Τρόικα και δεν κάλεσαν τον Στουρνάρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να υποβαθμίσει την αποκάλυψη της Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία την περασμένη Δευτέρα μετά το Eurogroup πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δανειστών ερήμην της Ελλάδας για την Ελλάδα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υψηλόβαθμα στελέχη από την Ευρωζώνη και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Η εφημερίδα επικαλείται άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στο ίδιο κτίριο, δεν είχε προσκληθεί. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν τρόπους πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πώς θα καλυφεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 το οποίο εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ με 6 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποι απόφαση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επικοινώνησε η iefimerida υποστήριξαν ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονται συχνά και συνεπώς δεν προκαλούν έκπληξη. Απέφυγαν πάντως να σχολιάσουν το γεγονός ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο κ. Στουρνάρας δεν εκλήθη στη συνάντηση.

Αυτές οι συναντήσεις είναι ενδεικτικές του προβληματισμού που προκαλεί πλέον η στάση της Αθήνας, λένε κοινοτικές πηγές. Επίσης, σημειώνουν ότι πλέον η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα πριν επιτευχθεί στην δι' αλληλογραφίας διαπραγμάτευση συμφωνία στα βασικά θέματα. "Η άφιξη στην Αθήνα θα σημαίνει ότι πάμε σε γρήγορη συμφωνία. Αλλιώς δεν θα υπάρξει άφιξη", λέει στην "Κ" στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό εμμένουν ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αντικείμενο της μυστικής συνάντησης ήταν οι αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική διάσωση και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και ευρύτερα στην ευρωζώνη.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν αφενός πώς θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει με μη δημοφιλείς δομικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου πώς θα συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (εκτιμώνται σε 5 -6 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με την WSJ η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, την ώρα που οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup κυβέρνηση Γιάννης Στουρνάρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ