Mην ντρέπεσαι. Ελα να λερωθείς μαζί μας: Στο αθηναϊκό φεστιβάλ γκράφιτι [εικόνες] - iefimerida.gr

Mην ντρέπεσαι. Ελα να λερωθείς μαζί μας: Στο αθηναϊκό φεστιβάλ γκράφιτι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Don't be shy. Get dirty with us. Come and share» (Μην ντρέπεστε. Λερωθείτε μαζί μας. Ελάτε και μοιραστείτε) αυτό είναι το σύνθημα του «Athens Street Art Festival 2014» που πραγματοποιείται στο Eμπορικό Πάρκο «Smart Park» και βάζει τέλος στην σύγχυση για το τι είναι πραγματικά το γκράφιτι, τι εκφράζει, και κατά πόσο είναι μια μορφή σύγχρονης τέχνης.

Από τη μία είναι ο διεθνώς περιζήτητος Banksy. Στην Ελλάδα είναι ο ΙΝΟ, ο Β και τόσοι άλλοι που συνθέτουν μοναδικές τοιχογραφίες, τα περίφημα murals, σαν αυτό στην Πειραιώς με τα χέρια που προσεύχονται, που κατόρθωσε να γίνει σύμβολο της πόλης μας. Από την άλλη είναι τα άναρχα, βίαια ταγκαρίσματα, συνθήματα, μουντζούρες στους τοίχους, που μετατρέπουν την πόλη σε έναν χώρο περίκλειστο, άναρχο και ακαλαίσθητο. Το Athens Street Art, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και θα γίνεται κάθε Σάββατο ως τις 31 Ιουνίου, δείχνει τη δύναμη αυτής της σύγχρονης μορφής τέχνης, της τέχνης του δρόμου που αντανακλά τις σύγχρονες ανησυχίες και αντιπαραθέσεις – όπως οφείλει να κάνει η τέχνη. Ετσι δεν είναι;

Στο φεστιβάλ, Ελληνες που ασχολούνται με την street art, ανάμεσά τους οι iNO, LOAF, STMTS, CACAO ROCKS, COOKLESS, SINKE WFC, BILLY GEE, SAKE DAST TAM, SAME84, καθε Κυριακή με τα βασικά υλικά της τέχνης τους, δηλαδή με σπρέι, στένσιλ, tag τους θα δημιουργούν εν μέσω δρώμενων όπου θα πρωταγωνιστεί κυρίως η μουσική.

η υπεύθυνη του φεστιβάλ, Γωγώ Κολυβήρα διευκρίνησε πως στόχος του φεστιβάλ είναι να δείξει πως η χώρας μας, παρά την κρίση, μπορεί να «πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Και όλα αυτά χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στο μεράκι, τη διάθεση και την προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων. Μπορεί επίσης να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών γκράφιτι (Street Artists), οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με γκράφιτι, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών, με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία».
Αναμένεται να δημιουργηθούν περί τα 300 έργα γκράφιτι και στένσιλ άρτ.Το «Athens Street Art Festival», όπως και πέρυσι, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μιλώντας στο Εθνος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φεστιβάλ street art γκραφίτι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ