JP Morgan: Ερχεται πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και συνεχείς εκλογές στην Ελλάδα - iefimerida.gr

JP Morgan: Ερχεται πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και συνεχείς εκλογές στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες πιθανότητες για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα πριν το τέλος του 2014 βλέπει η JP Morgan, η οποία εκτιμά πως νικητής της αναμέτρησης θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ενδέχεται να βυθίσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Με βάση σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης δίνει πιθανότητες μεγαλύτερες του 70% να υπάρξει εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και βασικό της σενάριο είναι πως η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει το β΄τρίμηνο του 2014 ή το αργότερο πριν τελειώσει το γ΄τρίμηνο του έτους.

Αυτό, σύμφωνα με την JP Morgan, σημαίνει πως η χώρα θα οδηγηθεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπου θα κυριαρχήσει η ρητορική για πολιτικές εκτός Μνημονίου, ενώ προβλέπει νίκη ΣΥΡΙΖΑ με παράλληλη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προηγείται με 7% στην δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας, ενώ, ο οίκος εκτιμά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει τις ψήφους του και από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε εκείνους που πιστεύουν σε έναν ιδιότυπο εθνικισμό για την οικονομία.

Η αναφορά αυτή γίνεται για ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι θα ψηφίσουν για να φύγει η Τρόικα, ενώ, με βάση την ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει το προβάδισμά του τους επόμενους μήνες.

Απίθανη η αυτοδυναμία – Αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές στο τέλος του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει 139 έδρες με τα υπόλοιπα κόμματα να παίρνουν: 88 η ΝΔ, 24 η Χρυσή Αυγή, 14 οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, 13 το ΠΑΣΟΚ, 12 το ΚΚΕ και 10 η ΔΗΜΑΡ.

Από αυτούς τους υπολογισμούς γίνεται αντιληπτό πως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και δεν αποκλείεται η χώρα να εισέλθει σε μια νέα περίοδο αστάθειας και πολλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «προσαρμόζεται» αλλά παραμένει επικίνδυνος

Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης αναφέρουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον γίνει κυβέρνηση, θα κρατήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αναφορικά με περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο, προβλέπει ότι σε αυτό το σημείο η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην Ευρωζώνη

Η JP Morgan πιστεύει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης. Πιθανή νίκη και σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει νέα ώθηση σε αντισυστημικά κόμματα τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά, ενώ, αντίθετα, ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ θα ενισχύσει την άποψη ότι η ευρωπεριφέρεια μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να διαχειριστεί παράλληλα τις πολιτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετασχηματίσει το προφίλ του από ένα κόμμα ριζοσπαστικής ανατροπής σε έναν οργανισμό που μπορεί να ανταγωνιστεί πολιτικά κατεστημένες δυνάμεις, ενώ τονίζεται ότι το κλειδί για να συμβεί αυτό είναι να πείσει τα ευρεία μεσαία στρώματα πως δεν αποτελεί απειλή απέναντι στα συμφέροντά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να αναπτύξει ένα τέτοιο προφίλ την ώρα που περιορίζει την ορμητικότητα απέναντι στην πλευρά της ριζοσπαστικής του βάσης. Πρόκειται για μία ιδανική ισορροπία, που θα είναι δύσκολο να την καταφέρει, εκτιμά η JP Morgan.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ