«Φωτιές» άναψε ο Σταθάκης για το χρέος: Νέο εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

«Φωτιές» άναψε ο Σταθάκης για το χρέος: Νέο εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ

«Φωτιές» άναψε ο Σταθάκης για το χρέος: Νέο εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To «αγκάθι» της διαχείρισης του χρέους και γενικότερα η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Μνημόνιο συνιστά ένα ακόμη μέτωπο σύγκρουσης τόσο με την κυβέρνηση πυροδοτώντας εσωκομματική κριτική, όσο και με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Πιο συγκεκριμένα, ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη παραδέχθηκε πως μόλις το 5% του δημόσιου χρέους είναι επαχθές, κάτι που σημαίνει πως μόνο γι' αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να κινηθεί η νομική διαδικασία διαγραφής του.

«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, προκαλώντας πέρα από την αντίδραση της κυβέρνησης και όχι μόνο.

«ΖΑΛΗ» ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Στους κόλπους της Κουμουνδούρου, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί ετερόκλητες απόψεις με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη να υπενθυμίζουν ανεβάζοντας τους τόνους πως « Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή, αν χρειαστεί μονομερώς, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποσιωπάται συστηματικά από τα ηγετικά στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προστίθεται σειρά άλλων τοποθετήσεων που ουδέποτε τέθηκαν, πολύ περισσότερο εγκρίθηκαν, από τα ανώτερα σώματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η παραπάνω τοποθέτηση, ανήκει στο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σοφία Δερμετζόγλου, η οποία με άρθρο της στο iskra.gr ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η διαγραφή μέρους του χρέους συχνά συνοδεύεται, για να χρυσωθεί το χάπι, με τη θέση για εξόφληση του υπολοίπου του χρέους με μια περίεργη και κυρίως αυθαίρετη "ρήτρα ανάπτυξης". Με λίγα λόγια η αποπληρωμή του χρέους θα γίνεται με κάποιο αλγόριθμο αν μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάλογα ίσως με τους ρυθμούς της. Που συζητήθηκε, όμως και πως αποφασίστηκε η θέση της "ρήτρας ανάπτυξης"; Από όσο ρώτησα πουθενα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ακολούθησε σημερινό άρθρο- κόλαφος στην ίδια ιστοσελίδα, κατά της συμβιβαστικής στάσης της ηγεσίας απέναντι στους δανειστές, της Σταυρούλας Συράκου, υπό τον τίτλο « ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΔΥΟ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ», με την ίδια να τάσσεται υπέρ της Εθνικής Νομισματικής Πολιτικής.

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους για την παρέμβαση του κ. Σταθάκη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, είπε ότι ο βουλευτής του κόμματος εξέφρασε την επίσημη θέση περί ανάγκης να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους και διευκρίνισε περί του χαρακτηρισμού «επαχθές»: «Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται στο λεγόμενο επαχθές χρέος με βάση τη νομική προσέγγιση γύρω απ΄ αυτά τα θέματα που υπάρχει διεθνώς. Η δικιά μας πρόταση για διαγραφή του χρέους δεν είναι νομικού χαρακτήρα, νομικής φύσης. Δεν το προσεγγίζουμε νομικά το θέμα. Δεν λέμε δηλαδή ότι θα βγει επαχθές ένα μεγάλο μέρος του χρέους και άρα θα ζητήσουμε τη διαγραφή του. Πολιτικά και με βάση οικονομικούς και πραγματικούς όρους διεκδικούμε τη διαγραφή του. Η Γερμανία το ΄53, που διεγράφη το 50%, δεν έγινε επειδή θεωρήθηκε ως επαχθές το χρέος της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ