Guardian: Ποιες είναι οι χώρες του MINT και γιατί είναι οι νέες οικονομικές υπερδυνάμεις -Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους - iefimerida.gr

Guardian: Ποιες είναι οι χώρες του MINT και γιατί είναι οι νέες οικονομικές υπερδυνάμεις -Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις αλλαγές στις νέες οικονομικές υπερδυνάμεις επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία τονίζει ότι μετά τα Bric's -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδιά και Κίνα- και τα Civet's -Κολομβία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Αίγυπτος και Τουρκία-, οι συσχετισμοί άλλαξαν και έρχεται η ώρα των Mint's, τέσσερις χώρες οι οποίες «ειδοποιούν» τους δυτικούς επενδυτές για τις αλλαγές που έρχονται στην παγκόσμια οικονομία μετά τον ψυχρό πόλεμο.

«Ο Jimmy O' Neill, ο αναλυτής της Goldman Sachs προμοτάρει σε μεγάλο βαθμό τα Mint, ένα όνομα το οποίο δημιούργησαν οι μάνατζερ της εταιρείας κεφαλαίων Fidelity, προκειμένου να καθορίσουν την δεύτερη γενιά των αναδυόμενων αγορών οι οποίες θα καθορίσουν τους ρυθμούς: είναι το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τουρκία», γράφει ο Guardian.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Mint's

Στη συνέχεια, ο Guardian αναλύει και τα χαρακτηριστικά των χωρών του Mint, τα οποία τις κάνουν να ξεχωρίζουν και να δείχνουν ως οι κύριοι οικονομικοί παράγοντες του μέλλοντος:

«Εχουν όλες μεγάλους και αυξανόμενους πληθυσμούς με αρκετό δυναμικό νέων εργαζόμενων. Αυτό θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν γρήγορα όταν η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες -και στην Κίνα- στις δεκαετίες που έρχονται.

Και βρίσκονται σε καλές γεωγραφικές θέσεις, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν το προβάδισμα στις μεγάλες αγορές που βρίσκονται δίπλα, με την Ινδονησία να βρίσκεται κοντά στην Κίνα, την Τουρκία στην ΕΕ και το Μεξικό στην πόρτα των ΗΠΑ. Οσον αφορά την Νιγηρία, τα γεωγραφικά της πλεονεκτήματα δεν είναι τόσο οφθαλμοφανή, αν και έχει την δυνατότητα να γίνει η αιχμή της Αφρικανικής οικονομίας, σε μια περίοδο όπου η ήπειρος απολαμβάνει μια βιώσιμη περίοδο δυνατής ανάπτυξης.

Η μεγάλη ανάπτυξη στην Ασία, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και πρώτες ύλες που χρειάζονται για την βιομηχανοποίηση και τρεις από τις χώρες των Mint -το Μεξικό η Ινδονησία και η Νιγηρία-, ηγούνται στους παραγωγούς βασικών προϊόντων. Από τις 4 χώρες, μόνο η Νιγηρία δεν είναι μέλος των G20 των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών».

Ωστόσο, ο Guardian βρίσκει και ένα εμπόδιο στην όλη υπόθεση, επισημαίνοντας πως «οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι επιφυλακτικές σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις ανόμοιες χώρες που συγκροτούν αυτό το μπλοκ. Αν οι Bric's είναι τώρα λίγο παλιά ιστορία, είναι εν μέρει επειδή η φήμη τους έχει αμαυρωθεί.

Οι Δυτικοί επενδυτές που είχαν συσσωρευτεί στις χρηματιστηριακές αγορές των Bric's, έκαψαν τα χέρια τους και τα τελευταία χρόνια έχουν πάει καλύτερα κρατώντας τα χρήματά τους στο σπίτι. Μόνο η Κίνα έχει αντεπεξέλθει στη διαφημιστική εκστρατεία για την ανάπτυξη της και τώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», γράφει η αγγλική εφημερίδα.

Που βρίσκονται σήμερα οι χώρες των Bric's -Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Ειδικότερα για το «ξεφούσκωμα» των χωρών Bric's, ο Guardian γράφει για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα:

  • «Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και να το κάνει λιγότερο εξαρτημένο σε κέρδη, θα οδηγήσει σε ''απότομη προσγείωση''
  • Κάποια στιγμή, η Ινδία έμοιαζε πιθανό να φτάσει την Κίνα σαν η πιο δυνατή αναδυόμενη αγορά, αλλά είχε ένα κακό 2013 υποφέροντας από υψηλό πληθωρισμό, ένα αυξανόμενο κενό στον προϋπολογισμό και πτώση του νομίσματος της.
  • Η Ρωσία θεωρείται ως υπερβολικά εξαρτημένη από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και εχθρική προς τους ξένους επενδυτές
  • Η Βραζιλία, όπως και πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, αποδείχθηκε ευάλωτη στη ροή του ''ζεστού'' χρήματος»

Που βρίσκονται τα Mint's

  • «Η Τουρκία και η Ινδονησία είναι δύο χώρες όπου η ανοδική διάθεση των επενδυτών ένα-δύο χρόνια πριν έχει αντικατασταθεί από μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Από τις δύο, η Τουρκία είναι η πιο άμεση ανησυχία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καλεί στα τέλη του περασμένου έτους για να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ύψους 8%.
  • Η Νιγηρία θεωρείται πιο ελκυστική, εν μέρει επειδή έχει δείξει ισχυρή ανάπτυξη παρά τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, η διαφθορά και το κακό εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Στις αγορές, αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς αυτές όπως στο Μεξικό και το βλέπουν αντί της Βραζιλίας, ως το καλύτερο στοίχημα της Λατινικής Αμερικής. Ακόμα κι έτσι, οι τύχες του Μεξικού συνδέονται στενά με εκείνες του ισχυρού γείτονά της».

Κλείνοντας, ο Guardian σημειώνει πως η ύπαρξη και μόνο των Bric's και των Mint's είναι πολύτιμη, καθώς δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί από τον ανεπτυγμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τα τελευταία 20 χρόνια και θα συνεχίσει να το πράττει κατά τα επόμενα 20, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Νιγηρίας δείχνει την πιθανότητα ότι οι νέες οικονομίες -τίγρεις θα μπορούσαν να είναι στην Αφρική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ