Κι όμως η λαίδη Μάκμπεθ ήταν υπαρκτό πρόσωπο: Η ιστορία της αιμοσταγούς βασίλισσας που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ και θα δούμε στη Λυρική - iefimerida.gr

Κι όμως η λαίδη Μάκμπεθ ήταν υπαρκτό πρόσωπο: Η ιστορία της αιμοσταγούς βασίλισσας που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ και θα δούμε στη Λυρική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αδίστακτη, εξουσιομανής, αριβίστρια, φοβάται και διψάει για εξουσία ταυτόχρονα, βουτάει τα χέρια της στο αίμα οδηγείται στην τρέλα: Η συγκλονιστική λαίδη Μάκμπεθ, από τους μεγαλύτερους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου γνωρίζει την πιο σκοτεινή της πλευρά στην όπερα του Βέρντι που φέρνει σκοτάδι, εντάσεις, το κόκκινο του αίματος, το ματαιόδοξο που οδηγεί στον αφανισμό. Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα την Παρασκευή του βερντικού Μάκμπεθ από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής, ανακαλύπτουμε μια πραγματικά ήταν η ηρωίδα που έγινε διάσημη χάρη στον Σαίξπηρ.

Η πραγματική λαίδη ήταν κόρη αλλά και σύζυγος πριγκίπων της Σκωτίας, ενώ το πραγματικό της όνομα ήταν Γκρούοχ. Γεννήθηκε το 1007, κόρη του πρίγκιπα Μπέντε και βέβαιη κληρονόμος των τεράστιων εκτάσεων του πατέρα της. Αυτό προέβλεπε ο νόμος για τη δυναστεία των Κένεθ, όμως η μητριά της φρόντισε να της κόψει το δρόμο προς την μεγάλη κληρονομιά. Σύμφωνα λοιπόν με την πραγματική ιστορία, η μητριά δολοφόνησε τον Μπέντε με τη βοήθεια του Ντάνκαν και η Γκρούοχ κυνηγημένη κατέφυγε στον Μάκμπεθ τον οποίο και παντρεύτηκε αν και ήταν ήδη έγυκος από τον Γκίλκομγκέιν. Γέννησε μάλιστα ένα γιό.

Ο Ντάνκαν είχε στεφθεί βασιλιάς της Σκωτίας και πάντα φοβόταν την Γκρουόχ και τον Μάκμπεθ επειδή τους είχε αρπάξει την περιουσία και φοβόταν την εκδίκηση. Σύντομα Μάκμπεθ και Ντάνκαν συγκρούστηκαν. Ο βασιλιάς πέθανε σε μια μάχη, ο Μάκμπεθ στέφθηκε βασιλιάς το 1040 και δολοφονήθηκε δεκαεπτά χρόνια μετά από τον γιο του Ντάνκαν. Η Γκρούοχ πέθανε αφού πρώτα είχε τον γιό της να στέφεται βασιλιάς και στη συνέχεια, μόλις λίγους μήνες μετά να δολοφονείται και αυτός

Η Γκρούοχ πέθανε το 1060 και η φήμη της γρήγορα ξέφτισε μέχρι που σχεδόν μισό αιών αργότερα έγινε η αγαπημένη ηρωίδα του Σαίξπηρ και ο Μάκμπεθ θριάμβευσε και εξακολουθεί να θριαμβεύει.

Η ιστορία που ανέδειξε ο Σαίξπηρ συγκλόνισε και τον Βέρντι που έγραψε μια από τις όπερες σταθμούς στην καριέρα του αλλά και στην παγκόσμια όπερα. Aρχισε να γράφει την όπερα του το 1946 όταν αισθάνθηκε ότι βρήκε τον σωστό βαρύτονο για να αποδώσει τον μεγαλειώδη ρόλο. Σημείωνε ο Βέρντι «αυτή η τραγωδία είναι μια από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του ανθρώπου. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι μεγαλειώδες με αυτό το κείμενο τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό.» Η όπερα κάνει πρεμιέρα από τη Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής στις 17 Ιανουαρίου.


Παραστάσεις: 17, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης.
Σκηνοθεσία: Λορεντζο Μαριάνι
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ

Oι φωτογραφίες είναι από τις πρόβες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα υπόλοιπα έργα απεικονίζεις της λαίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ