Σοκ από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Πήραμε μέτρα 58 δισ. για προσαρμογή 33 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Σοκ από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Πήραμε μέτρα 58 δισ. για προσαρμογή 33 δισ. ευρώ

Σοκ από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Πήραμε μέτρα 58 δισ. για προσαρμ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους απεσταλμένους των ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς δείχνουν ότι μέσα στο διάστημα 2010- 2014, ελήφθησαν μέτρα στο ύψος του 30,96% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 58 δισ ευρώ, για να επιτευχθεί δημοσιονομική προσαρμογή (σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένους, δηλαδή συνυπολογιζομένου του κύκλου της οικονομίας) στο ύψος του 17,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 33 δισ ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να δόθηκαν για να πειστούν οι ξένοι δημοσιογράφοι για το απίστευτο μέγεθος της προσαρμογής που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, η καλύτερη επίδοση μακράν, με ετήσιο ρυθμό 4,4% του ΑΕΠ ετησίως, ωστόσο αποτυπώνουν το τεράστιο βάρος που σηκώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι Έλληνες πολίτες.

Ενα ακόμα σημείο, που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι τη τριετία 2010- 2012 η προσαρμογή στηρίχθηκε περισσότερο στα έσοδα, δηλαδή στους φόρους και μόνο το 2013 αντιστράφηκε η αναλογία, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις περικοπές δαπανών.

Πέρα από τον απίστευτο όγκο δημοσιονομικών μέτρων, αίσθηση προκαλεί η καταγραφή των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα, καθώς πίσω από τον τεχνικό όρο "διαρθρωτικά" κρύβονται μέτρα σκληρά και επώδυνα.

Στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 21% (πάνω από 40% για τις υψηλές συντάξεις), αλλά και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και ακολουθούν η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (32% για τους νέους), η μεσοσταθμική μείωση κατά 23% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι ανατροπές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, οι απολύσεις στο Δημόσιο, ο... εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ