Γιατί υπάρχουν παιδιά στις ερωτικές γιαπωνέζικες γκραβούρες [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί υπάρχουν παιδιά στις ερωτικές γιαπωνέζικες γκραβούρες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι γιαπωνέζικες ερωτικές γκραβούρες του 18ου περιέχουν συχνά και αθώα παιδάκια τα οποία παρακολουθούν από μια γωνία τις πιο «άγριες» σεξουαλικές στιγμές των μεγάλων.

Θάπρεπε ίσως να σκανδαλιστούμε, γράφει η Liberation και εξηγεί:


Η έκθεση "Shunga" στο British Museum αφιερώνει μια αίθουσα σε αυτή ακριβώς την ανάλυση.
Πράγματι αρκετά συχνά οι διάσημες γκραβούρες ukiyo-e δείχνουν ένα μικρό αγοράκι συνήθως το οποίο κοιτάει κρυφά τους γονείς του, την αδελφή του ή τη νταντά του να επιδίδονται σε κάθε είδους σεξουαλικές πράξεις.
Το Βρετανικό Μουσείο αφιερώνει λοιπόν έκθεση με τίτλο Shunga - sex and pleasure in japanese art, ως τις 5 Ιανουαρίου και αφορά αυτό το λεπτό ερώτημα: γιατί ο ζωγράφος έβαλε ανήλικα παιδιά σε σκηνές σεξ;

«Δεν πρόκειται σίγουρα για θέμα παιδοφιλίας», εξηγεί ο Akiko Yano, ειδικός στις γκραβούρες της εποχής Edo. Κι αυτό γιατί τα παιδιά που εμφανίζονται στις γκραβούρες είναι ντυμένα και δεν συμμετέχουν σε τίποτα στις διαδραματιζόμενες πράξεις. Η παρουσία τους, επίσης, δεν προσθέτει ερωτισμό ή ανώμαλες σκέψεις στο όλο θέμα. Αντίθετα. Η παρουσία των παιδιών κάνει την εικόνα λιγότερο σοκαριστική, πιο τρυφερή ίσως και πιο αστεία στα μάτια του κοινού.
Και πράγματι, οι αντιδράσεις των παιδιών που παρακολουθούν μια σεξουαλική σκηνή είναι συνήθως αστείες: Σε ορισμένες γκραβούρες ο μικρός θυμώνει με τα κακά πράγματα που κάνει ο πονηρός κύριος στη μαμά του ή στην αδελφή του. Σε κάποιος γκραβούρες ο μικρός μπαίνει αιφνιδιαστικά στη σκηνή και πειράζει το ζευγάρι που εξακολουθεί χωρίς σταματημό να συνουσιάζεται.
Το παιδί βέβαια δεν είναι ποτέ εντελώς αθώο σε αυτές τις γκραβούρες. Εχει συνείδηση ότι συμμετέχει ή παρακολουθεί κάτι το πρωτοφανές. Οι εκφράσεις του προσώπου του αντανακλούν τα ανάμεικτα συναισθήματα που μπορεί να έχει ένα παιδάκι 5,6 ή 7 ετών που παρακολουθεί κάτι τέτοιο. Οπως όλοι μας αν ανακαλύπταμε για πρώτη φορά ζωντανά την σεξουαλική πράξη σε αυτή την τρυφερή ηλικία έτσι και το παιδάκι της ιαπωνικής γκραβούρας νιώθω αμήχανο, περίεργο, ξαφνιασμένο. Είναι σαν να ανακαλύπτει για πρώτη φορά «το μεγάλο μυστικό».

Γιατί υπάρχουν παιδιά στις ερωτικές γιαπωνέζικες γκραβούρες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Γιατί υπάρχουν παιδιά στις ερωτικές γιαπωνέζικες γκραβούρες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Γιατί υπάρχουν παιδιά στις ερωτικές γιαπωνέζικες γκραβούρες [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Γιατί υπάρχουν παιδιά στις ερωτικές γιαπωνέζικες γκραβούρες [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ