Με άγριες διαθέσεις θα επιστρέψει η Τρόικα -Στο μενού της και οι συντάξεις - iefimerida.gr

Με άγριες διαθέσεις θα επιστρέψει η Τρόικα -Στο μενού της και οι συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tρεις εβδομάδες προθεσμία έχει η ελληνική κυβέρνηση να προετοιμαστεί για το δυσκολότερο κύκλο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα η οποία θα επιστρέψει στις 13 Ιανουαρίου με κύριο θέμα στην ατζέντα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα μείωσης μισθών συντάξεων ή να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, ωστόσο ηΤρόικα από της ατζέντα της, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», δεν φαίνεται να έχει διαγράψει την περικοπή των υψηλών συντάξεων.

Μάλιστα, το επιχείρημα που φέρεται να αντιτάσσει η Τρόικα στην ελληνική πλευρά είναι ότι οι περικοπές σε υψηλές συντάξεις δεν αποτελούν μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα.

Πέραν αυτού, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η Τρόικα αναμένεται να ζητήσει και άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα προκαλέσει απώλειες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία την επόμενη τριετία.

Γιατί ανησυχούν στην κυβέρνηση ότι η Τρόικα θα τους δείξει το αδιάλλακτο πρόσωπό της

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» δύο είναι οι λόγοι που προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση ότι η Τρόικα στην επόμενη διαρπραγμάτευση θα χαράξει σκληρή γραμμή και δεν θα αποκλίνει από αυτή:

  • Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνία των εταίρων  φοβούνται ότι εξάντλησε τα περιθώρια διαλλακτικότητας
  • Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις ευρωεκλογές.

Τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης

  • Συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017
  • Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα 
  • Δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας
  • Δεύτερο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο

(Σε αυτά προστίθενται το δημοσιονομικό κενό και οι εργοδοτικές εισφορές που προαναφέρθηκαν.)

Τι κρίνεται από την έκβαση της επόμενης διαπραγμάτευσης

Από την έκβαση της δύσκολης αυτής διαπραγμάτευσης κρίνεται η δόση των 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και δύο δόσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.

Πάνω από 3,2 δισ.ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2014-2015, εκτιμά η Τρόικα

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» η Τρόικα οριοθετεί το κενό του 2014 στο 1,2 δισ.ευρώ και του 2015 σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Πάντως η ελληνική πλευρά έχει διαφορετική άποψη, καθώς για το 2014 συγκεκριμένα, η Τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξουν δύο μαύρες τρύπες: Μια ύψους 315 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τον οποίο εκτιμούν ότι οι εισπράξεις θα είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που υπολογίζει η ελληνική πλευρά και μια δεύτερη από την παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ένα μέτρο το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα δημιουργήσει τρύπα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ δεν δέχεται αυτές τις δύο μαύρες τρύπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ